Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil financiering voor verduurzaming gaan koppelen aan een woning. Dit betekent dat de betalingsverplichtingen bij een woningverkoop overgaan op de volgende eigenaar.
Met financiering die aan een gebouw is gekoppeld kunnen gemeenten, provincies en marktpartijen meer woningbezitters overhalen om te verduurzamen. De overheid hoopt zo het doel om 1,5 miljoen koopwoningen beter te isoleren, sneller te behalen. Het kabinet werkt hierover een wetsvoorstel uit en wil dat de regeling in 2025 ingaat.
De ‘gebouwgebonden’ financiering betekent dat betalingsverplichtingen bij de verkoop van de woning overgaan op de volgende eigenaar. Die zou de financiering kunnen terugbetalen omdat de energierekening door de verduurzaming lager uitvalt.
Te oud of verhuisplannen
De minister hoopt op deze manier woningeigenaren over de streep te trekken die niet staan te springen om duurzame maatregelen te nemen aan hun huis. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die zichzelf te oud vinden om nog grote investeringen te doen of mensen met verhuisplannen.
Lees ook: isolatiebeleid moet op de schop, miljoenen huizen versneld isoleren
Bovendien zijn er veel mensen die verduurzaming ingewikkeld vinden en niet weten waar ze moeten beginnen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor gemeenten biedt een gebouwgebonden regeling mogelijkheden om woningeigenaren verder te helpen met verduurzamen. Het ministerie hoopt op de ontwikkeling van pakketten, waarbij een woning bijvoorbeeld in één keer aardgasvrij of geïsoleerd wordt volgens de normen.
Subsidies voor verduurzaming te veel ‘gedoe’
Uit een onderzoek van Centraal Beheer bleek eerder deze week dat 66% van de Nederlanders eigen geld gebruikt om te verduurzamen. De reden daarvoor is dat ze het regelen van subsidies te veel ‘gedoe’ vinden. Ongeveer 18% maakt wel gebruik van subsidies. Een gebrek aan geld is het grootste struikelblok als het gaat om het nemen van duurzame maatregelen.
Vorig jaar kwam dit ook al naar voren uit een onderzoek van Multiscope onder 4.000 woningbezitters. Van hen gaf 42% aan onbekend te zijn met financiële regelingen om verduurzaming te bekostigen. Daarom betalen veruit de meeste mensen de maatregelen zelf.
Bron: De Jonge wil duurzaamheidssubsidies koppelen aan woning | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel