De invoering van het biedlogboek voor makelaars komt moeizaam van de grond omdat de twee aanbieders, Eerlijk Bieden en databedrijf Realworks, van mening verschillen over de technische aspecten. Dit blijkt uit een rondgang van het FD.
Daarnaast interpreteren makelaars de regels verschillend, tot onvrede van het ministerie voor Volkshuisvesting. Het biedlogboek is juli vorig jaar ingevoerd en is sinds 1 januari dit jaar verplicht. Door alle biedingen op huizen te registreren en potentiële kopers na de verkoop inzage te geven in het logboek, moeten oneerlijke handelspraktijken verleden tijd zijn. Zo wordt bieden op een huis transparanter.
Realworks: ‘Eerlijk Bieden omzeilt onze beveiliging’
De invoering van het biedlogboek voor makelaars gaat moeizaam omdat de NVM en VBO via hun eigen biedlogboekmakers een meningsverschil hebben. Realworks is een volledige dochteronderneming van de NVM, terwijl de VBO een aandeel van 49% heeft in Eerlijk Bieden. Deze twee bedrijven hebben een conflict over een technisch aspect van het biedlogboek. Zo wilde Eerlijk Bieden het mogelijk maken dat makelaars die al gebruikmaakten van de software van Realworks, ook makkelijk Eerlijk Bieden konden gebruiken.
Daarbij omzeilt Eerlijk Bieden ‘doelbewust’ de beveiliging van Realworks, zegt CEO Sha Sohi van Realworks tegenover FD. “Ik juich concurrentie alleen maar toe, maar we willen dat Eerlijk Bieden stopt met het aanbouwen tegen onze software”, zegt Sohi. Zijn bedrijf heeft Eerlijk Bieden inmiddels een sommatie gestuurd om hiermee te stoppen.
Eerlijk Bieden: ‘Megaveel verschillen’ tussen logboeken
Oprichter Lourens Pel van Eerlijk Bieden bevestigt die sommatie, maar wil daarover niets kwijt tegenover FD.nl. Wel vindt hij de invoering van het biedlogboek moeizaam vanwege onduidelijkheid over de regels. Er zijn ‘megaveel verschillen’ tussen de logboeken, zegt hij.
Zo verzendt de ene aanbieder het logboek automatisch naar alle bieders, terwijl het bij de ander enkel op aanvraag beschikbaar is. Bovendien is er onduidelijkheid over de vraag wie wanneer een bod mag inzien. Kunnen verkoper en makelaar biedingen meteen openen? Of mag dat pas na het verstrijken van een biedingsdeadline? Pel vindt dat laatste. Want dan heeft de makelaar geen kennis over biedingen die hij voor het verstrijken van de deadline al zou kunnen delen met collega’s, die hem bijvoorbeeld vragen welke biedingen er liggen. ‘Dat werkt vriendjespolitiek in de hand’, zegt hij.
Pel tegenover Vastgoed Actueel: “Met Eerlijk Bieden hoopten wij het draagvlak voor het biedlogboek te vergroten door het beschikbaar te maken voor alle makelaars, ongeacht de bestaande systemen. Om dit te bewerkstelligen is er een gratis koppeling ontwikkeld om Eerlijk Bieden te verbinden met verschillende softwarepakketten. Helaas is deze koppeling het onderwerp geworden van een discussie met Realworks.”
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Naar volle tevredenheid verkocht via het Biedlogboek. https://t.co/NntamBJOiC
— Joost Verbaas (@MakelaarJoost) February 2, 2023
Interpretatieverschillen biedlogboek
Maar er zijn meer interpretatieverschillen. “Als ik iemand aan de telefoon heb die een bod wil doen, zou ik dat gesprek moeten afsluiten en zeggen: Doe het bod zelf even via het biedlogboek”, zegt makelaar Theo Groen uit Sneek, die het logboek van Realworks gebruikt. Maar niet iedereen is digitaal handig en de Friese makelaar vindt het wel fijn om te horen wat de motivatie van de bieder is. “Dan noteer ik het bod met alle voorwaarden en voer ik het zelf in of laat ik het de secretaresse doen”, zegt hij. Bij Eerlijk Bieden vinden ze dat dan weer niet de bedoeling: de bieder moet zélf een bod invoeren.
Ministerie moet meer duidelijkheid scheppen
Het ministerie voor Volkshuisvesting moet de komende maanden antwoord geven op de vraag wie er gelijk heeft. Ook bij het ministerie zien ze verschillen in de systemen, zegt een woordvoerder van minister De Jonge. “Dat geeft onduidelijkheid voor kopers en verkopers.” De Jonge wil dat er uiteindelijk één marktstandaard komt en neemt het voortouw om die te ontwikkelen. Hij informeert de Tweede Kamer deze zomer over de planning.
Bron: Moeizame start invoering biedlogboek voor makelaars | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel