De kabinetsmaatregelen voor de vrije sector huurmarkt kunnen ook grote gevolgen hebben voor het aantal studentenwoningen. Door de nieuwe strengere regelgeving dreigen studentenhuizen in de particuliere sector ‘in rap tempo’ te verdwijnen.
De Leidse lokale politieke partij Studenten Voor Leiden (SVL) heeft daarover zijn zorgen uitgesproken. “Door recente maatregelen van het kabinet is het particulier verhuren van één of meerdere woningen fiscaal minder aantrekkelijk geworden”, schrijft SVL-duoraadslid David den Hartog aan het college van burgemeester en wethouders van Leiden, meldt de lokale nieuwssite Sleutelstad.
Hoewel de partij vindt dat betere regulering van de particuliere huursector hard nodig is, vreest Den Hartog dat het nieuwe beleid ook nadelige gevolgen heeft voor jongeren en studenten. “Het aantal particuliere verhuurders dat hun verhuurde panden verkoopt lijkt namelijk te stijgen.” De afgelopen maanden hebben landelijk meer verhuurders hun woningen verkocht. Dat leidde al tot een prijsstijging van vrije sector huurwoningen, constateerde huurplatform Pararius.
Landelijk en lokaal
SVL denkt dat er door een combinatie van landelijke strengere regels en lokaal beleid, nu een situatie ontstaat waarin straks voornamelijk studentenhuizen die in beheer zijn van studentenverenigingen en stichtingen van reünisten over blijven. “Dat vinden wij onwenselijk, we gunnen iedere student de optie om in een goed en gezellig studentenhuis te kunnen wonen”, aldus SVL.
SVL wil dat Leiden actie onderneemt om het verdwijnen van studentenkamers tegen te gaan, bij gaat houden hoeveel huizen die nu verkamerd zijn, verkocht worden of te koop staan en ook hoeveel particuliere kamers er verhuurd worden en of dat aanbod stijgt of krimpt.
Utrecht wil grondprijs voor studentenwoningen verlagen
De gemeente Utrecht wil de komende jaren meer studentenwoningen realiseren. Studentenkamers met gemeenschappelijke woon- en badkamers zijn voor ontwikkelaars financieel lastiger om te realiseren ten opzichte van zelfstandige woningen. Door het verlagen van de grondprijs voor dit soort onzelfstandige woningen, wil de gemeente het voor studentenhuisvester SSH makkelijker maken om kamers te bouwen. De maatregel is onderdeel van een ‘actieplan studentenhuisvesting’ van de gemeente. Naar schatting komt Utrecht momenteel zo’n 5.300 studentenwoningen tekort.
Dijkgraaf wil komst internationale studenten afremmen
Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil de komst van internationale studenten naar Nederland afremmen. De afgelopen jaren nam hun aantal sterk toe en dat leidt tot allerlei problemen. Er zijn inmiddels 115.000 internationale studenten in Nederland, schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer. Dat zijn er 3,5 keer zoveel als in 2005.
Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld: RVD, Valerie Kuypers en Martijn Beekman
Op de universiteiten komt nu 40% van de eerstejaars uit het buitenland, in 2015 was dat nog 28%. Vorig jaar waarschuwden universiteiten al dat internationale studenten die hier geen woonruimte konden vinden, beter weg konden blijven.
Dijkgraaf komt nu met een reeks aan voorstellen. Zo vindt hij dat er weer meer in het Nederlands les moet worden gegeven. De minister vindt het op zich goed dat Nederland veel buitenlandse studenten trekt. Maar hij wil de stroom wel kunnen beheersen.
Bron: Huurmaatregelen hebben ook gevolgen voor studentenwoningen | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel