De gemiddelde hypotheekrente ligt op het hoogste niveau tot nu toe dit jaar. Geldverstrekkers verhoogden de hypotheekrentes afgelopen week massaal. Dat melden zowel Van Bruggen Adviesgroep als De Hypotheekshop.
Volgens Van Bruggen ligt de gemiddelde renteverhoging inmiddels rond de 0,1 procentpunt. Ook De Hypotheekshop zag forse verhogingen van de hypotheekrentes. Deze werden zelfs afgelopen weekend doorgevoerd. “Als gevolg hiervan behoort de stijging van afgelopen week tot de top 15% van de grootste renteverhogingen sinds 2008”.
Voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar mét NHG-verzekering ligt de gemiddelde hypotheekrente nu rond de 4,3%. Dat is de hoogste stand van dit jaar. In november 2022 lag deze rente nog iets hoger op 4,7%.
Van Bruggen verwacht dat een stijging van hypotheekrentes met enkele tienden van een procent de komende weken tot de mogelijkheden behoort.
Bron: Hypotheekshop
Aantal hypotheekaanvragen in derde kwartaal stabiel
In het derde kwartaal van 2023 bleef het aantal hypotheekaanvragen door starters en doorstromers op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat blijkt uit de gegevens van Ingage Franchise, het moederbedrijf van hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur.
Dit bevestigt volgens Ingage de stijgende trend die begon in het eerste kwartaal van dit jaar. Tussen de grote steden zijn echter wel verschillen. Den Haag en Utrecht blijven wat achter, terwijl Eindhoven de sterkste stijging laat zien. In vergelijking met het voorgaande jaar neemt het aantal oversluitingen aanzienlijk af, terwijl het aantal verhogingen redelijk stabiel blijft.
Niet alleen het aantal verkopen, ook de ontwikkeling van de huizenprijzen wijst volgens Ingage op een opleving. De index toont een stijging van 3,0% ten opzichte van het tweede kwartaal, wat een grotere toename is dan het vorige kwartaal (1,2% vergeleken met het eerste kwartaal). In veel delen van Nederland is het weer gebruikelijker om boven de vraagprijs te bieden en/of zonder ontbindende voorwaarden te kopen.
De toename van hypotheekaanvragen komt voor een groot deel door starters, maar hypotheekadviseurs zien in minder mate ook een stijging van aanvragen vanwege echtscheidingen, verbouwingen/verduurzaming, verhogingen (opname overwaarde) en doorstromers. Bijna 60% van alle doorstromers maakt gebruik van het recht om de oude hypotheekrente mee te verhuizen (meeneemhypotheek).
Meer hypotheekaanvragen voor appartementen
Een opmerkelijke trend is de stijging van het aandeel appartementen. In het najaar van 2019, toen de hypotheekrente snel daalde, zakte dit percentage. Sinds het begin van vorig jaar, toen de hypotheekrentes weer begonnen te stijgen, ziet Ingage een toename. Dit lijkt te worden veroorzaakt door verminderde interesse van beleggers in huurwoningen vanwege de hogere hypotheekrente en overheidsmaatregelen die zijn genomen. Veel beleggers verkochten de afgelopen periode hun appartementen, wat juist starters de kans geeft om weer in te stappen.
Hypotheekaanbieders alert op gokken en verhuurpanden
Ingage signaleert nog twee opvallende ontwikkelingen. In de eerste plaats ontvangt het bedrijf de laatste tijd signalen van adviseurs dat het gokgedrag van consumenten een factor is geworden. Dit kan leiden tot een relatiebreuk (wanneer een van de partners gokt) en zelfs tot afwijzing van een hypotheekaanvraag, wanneer er twijfels ontstaan over de betaalbaarheid vanwege gokgerelateerde afschrijvingen op bankafschriften.
De tweede ontwikkeling heeft betrekking op de grootbanken (SNS, Rabobank, ABN Amro) die huiseigenaren aanschrijven wanneer zij sterke vermoedens hebben dat deze eigenaren meerdere woningen bezitten die niet zijn gemeld en zijn gefinancierd met een reguliere woninghypotheek. In dergelijke gevallen kunnen de banken overgaan tot het omzetten van de hypotheek naar een verhuurhypotheek (met hogere rentetarieven en beperktere leenmogelijkheden) of zelfs tot opeising van de hypotheek.
Gescheiden, maar niet voorbereid op financiële gevolgen
Een derde van de Nederlanders die te maken heeft gehad met een relatiebreuk was vooraf niet goed op de hoogte van de financiële gevolgen van de scheiding. Zoals over de verkoop of het behouden van een gezamenlijke woning. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.
De Hypotheker vroeg ruim 4.000 Nederlanders naar hun ervaring rondom relatiebreuken, de gevolgen hiervan en afspraken die zij met hun ex-partner hadden. Een kwart van de ondervraagden gaf aan dat zijn relatie ooit stukliep vanuit een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Bijna 60% van deze mensen geeft aan onvoldoende op de hoogte te zijn geweest van de financiële gevolgen van de relatiebreuk. Soms met alle gevolgen van dien. Bij een op de vijf van de gescheiden mensen kwam een van de partners door de scheiding in de financiële problemen.
Driekwart maakt geen afspraken met partner
Uit het onderzoek van De Hypotheker blijkt ook dat veel Nederlanders tijdens de relatie niet of nauwelijks afspraken maken over de financiën na een breuk. Slechts 22% van de gescheiden respondenten maakte dergelijke afspraken met zijn partner, terwijl driekwart dit niet had gedaan. Een gebrek aan voldoende kennis lijkt de voornaamste reden.
Bron: Hypotheekrentes stijgen naar hoogste niveau van 2023 | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel