Huiseigenaren interpreteren de nieuwe groene hypotheekregels over het energiezuinig maken van woningen verkeerd. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank, uitgevoerd door Norstat.
> Verderop in dit artikel: Milieu en besparing belangrijk bij verduurzaming
Driekwart van de huiseigenaren die verklaren op de hoogte te zijn van de nieuwe groene hypotheekregels denken dat ze meer kunnen lenen voor verduurzamingsmaatregelen als hun woning een groen energielabel heeft. Sinds 1 januari dit jaar geldt echter: hoe minder groen het energielabel van de eigen woning, hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen voor een duurzame verbouwing.
‘Het is goed dat er nieuwe mogelijkheden zijn om woningverduurzaming te financieren. Maar we zien dat er meer nodig is om huiseigenaren op weg te helpen naar een energiezuinig huis,’ aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Wie groene hypotheekregels begrijpt, wil eerder verduurzamen
Als huiseigenaren de nieuwe hypotheekregels voor verduurzamen begrijpen, zegt een ruime meerderheid (64%) dat ze dit een positieve regeling vindt. ‘Dit helpt om bestaande woningen duurzamer te maken’, aldus een respondent. Opvallend is dat bijna de helft van de huiseigenaren (47%) hun woning (verder) wil verduurzamen nu ze de regels kennen. Verder blijkt uit het onderzoek dat een kwart dat ook eerder wil doen dan ze oorspronkelijk van plan waren.
Verduurzamen gezamenlijke taak
Nationale-Nederlanden Bank: “We hebben huiseigenaren gevraagd wie men verantwoordelijk vindt voor de verduurzaming van koopwoningen. Over het algemeen zien ze hier een rol weggelegd voor zowel zichzelf als voor de overheid. De persoonlijke situatie speelt hierbij een grote rol. Want hoe minder groen het energielabel van de eigen woning, hoe meer men de overheid verantwoordelijk acht.”
Ook huiseigenaren met weinig spaargeld vinden volgens het onderzoek dat de overheid de grootste rol moet spelen in het realiseren van duurzame woningen. Aan de andere kant zoeken ze de verantwoordelijkheid juist meer bij zichzelf naarmate ze in een groter huis wonen en vermogender zijn.
Milieu en besparing belangrijk bij verduurzaming
Een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%) zijn de belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.
De belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen zijn het nastreven van een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%). Het belang van het milieu daalde het afgelopen jaar van 43% naar 36%. Comfortabeler wonen is voor 30% een reden om de woning te verduurzamen.
Geen langetermijnfocus
Nederlandse huishoudens hebben voornamelijk een kortetermijnfocus bij verduurzaming. Dit blijkt uit het feit dat slechts 20% het ziet als een goede investering naar de toekomst en 12% het doet om de woning in waarde te laten stijgen. De meest genoemde motivaties zijn veel meer op de korte termijn gericht.
Jongeren verduurzamen wel voor de toekomst
Opvallend is dat 18- tot en met 34-jarigen aanzienlijk minder verduurzamen voor het milieu (27%) dan de andere leeftijdscategorieën. Deze leeftijdsgroep noemt wel relatief vaak dat het een investering is (23%) die zij willen terugverdienen wanneer de woning in waarde stijgt (13%).
Een beter milieu (36%) en het verlagen van de energierekening (35%) zijn de belangrijkste motivaties om een woning te verduurzamen. Nederlandse huishoudens hebben voornamelijk een korte termijn focus bij verduurzaming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen.https://t.co/elf4zhvdOn pic.twitter.com/PpaYDqkOtb
— Multiscope (@multiscope) April 30, 2024
Bron: Huiseigenaren onvoldoende bekend met nieuwe groene hypotheekregels | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel