Stikstof bedreigt de nieuwbouw van 244.000 woningen. Dat komt neer op meer dan een derde van de geplande nieuwbouw. Dit blijkt uit een recente analyse van Bouwend Nederland.
Voorzitter Arno Visser onthulde in een interview met AD de omvang van het probleem. Daarbij benadrukte hij dat dit de eerste gedetailleerde in kaart gebrachte impact is sinds de recente stikstofuitspraken. Hij noemde de situatie een zichtbare tijdbom. De analyse werd op 12 maart aan het kabinet gepresenteerd tijdens een speciaal stikstofberaad.
Na het verwerpen van de stikstofaanpak van het vorige kabinet door landbouwminister Wiersma, wacht het alternatief al maandenlang op implementatie. Nieuwe gerechtelijke uitspraken maken het werken in de praktijk steeds moeilijker. In januari eiste de rechtbank in Den Haag dat de overheid meer doet om natuurschade door stikstof in beschermde gebieden te voorkomen, terwijl de Raad van State eind vorig jaar intern salderen heeft verboden.
In vier provincies door stikstof geen vergunningen voor nieuwbouw
Bouwend Nederland waarschuwde herhaaldelijk voor de urgentie van actie van het kabinet. Nu zijn de concrete gevolgen voor het eerst duidelijk zichtbaar. Uit de analyse blijkt dat grote delen van Nederland, waaronder Drenthe, Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant, met een vergunningenstop te maken hebben. Dat maakt het aanvragen van vergunningen voor nieuwbouw onmogelijk.
Lees ook: Grote ‘prop in pijplijn’ nieuwbouwmarkt
Visser uit zijn frustratie over de trage reactie van Den Haag op deze crisis, waarbij abstract beleid eerder dan concrete uitvoering lijkt te worden verkozen. Het gebrek aan een nauwkeurig overzicht van lopende bouwprojecten is al lang een knelpunt. De invoering van een duidelijk monitoringssysteem is dan ook dringend nodig.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
‘Stikstofuitstoot bij de bron aanpakken’
De branchevereniging dringt erop aan dat de uitstoot van stikstof bij de bron wordt aangepakt. Dus niet alleen in de bouwsector maar ook in andere sectoren zoals industrie en landbouw. Visser roept gemeenten en provincies op om snel te handelen met haalbare projecten en om samen te werken om de impasse te doorbreken.
Het is duidelijk dat actie nodig is, gezien de rode plekken op de kaart die de ernst van de situatie onderstrepen. Visser hoopt dat deze cijfers de bewindslieden aanzetten tot effectieve maatregelen. De details van de reactie in het Catshuis zijn echter nog vertrouwelijk.
Bron: Stikstof zet nieuwbouw van 244.000 woningen op slot | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel