Van alle Nederlandse woningen hebben er bijna 1,8 miljoen energielabel A of hoger. Dat is bijna een verdubbeling in vijf jaar tijd. De gemeente Almere is koploper.
Vijf jaar geleden had nog maar 10,9% van woningen in Nederland energielabel A of hoger. Nu is dat 21,5% van het totale woningaanbod. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Independer op basis van de energielabelregistratie van de RVO.
Top 10 gemeenten
Het percentage energiezuinige woningen verschilt nog wel sterk per gemeente. Koploper is Almere, waar 41,9% van de woningen het duurzaamste energielabel heeft. Ook het Zuid-Hollandse Lansingerland scoort goed qua duurzaamheid. De top 10 gemeenten met de meeste huizen die een A-label dragen:
Almere (Flevoland): 41,9%
Lansingerland (Zuid-Holland): 38,6%
Zeewolde (Flevoland): 36,9%
Diemen (Noord-Holland): 35,1%
Vlieland (Friesland): 35% va
Purmerend (Noord-Holland): 34,8%
Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland): 34,2%
Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland): 33%
Dijk en Waard (Noord-Holland): 32,9%
Harlingen (Friesland): 32,3%
In Westerwolde, Simpelveld en Beekdaelen staan naar verhouding de minste energiezuinige woningen. In deze drie gemeenten heeft minder dan 1 op de 10 huizen momenteel een A-label (9,8%).
Nog bijna 5% met label F of G
Ondanks dat steeds meer woningen een groen energielabel hebben, is er nog veel vooruitgang te boeken. Zo heeft nog steeds 4,8% van de huizen energielabel F of G. Deze woningen zijn vaak slecht geïsoleerd en hebben verouderde verwarmingssystemen. In de provincies Groningen (6,3%), Friesland (6,2%) en Zeeland (6%) is het aandeel milieubelastende woningen het grootst.
Lage inkomens, hoge energierekening
Pim Holstvoogd, expert energie & verduurzaming bij Independer: “In gemeenten waar het gemiddelde inkomen het laagst ligt, is het aandeel woningen met energielabel F of lager het hoogst. En dat maakt het extra wrang: juist huishoudens die al minder te besteden hebben, wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen en draaien daardoor op voor hogere energiekosten. Hoe beter het label, hoe lager de lasten.”
Gesjoemel met energielabels
Hoe betrouwbaar de cijfers van energielabels zijn, blijft echter de vraag. Het FD toonde eerder in onderzoek aan dat vastgoedontwikkelaars en woningcorporaties niet kloppende energielabels voor hun eigen woningen afgeven. In de afgelopen vier jaar zou het om bijna 20.000 energielabels gaan. Beluister ook de tweede aflevering van podcastserie Gouden Stenen Actueel. Hierin bespreken Antoine Steenkamer van Mijn Verkoopmakelaar en Gijze Stroboer, oud-directeur van REBS, onder meer het gesjoemel met energielabels.
Bron: Aantal woningen met energielabel A verdubbeld | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel