De gemeente Amsterdam wil huiseigenaren verplichten om huizen die leeg komen te staan, zo snel mogelijk weer te laten bewonen. Desnoods moeten de huizen verhuurd worden voor een lagere prijs dan de eigenaar wil.
Amsterdam gaat daarmee nog een stap verder in de strijd tegen de woningnood. De hoofdstad ziet zich daarin gesteund door de landelijke Crisis- en herstelwet die dwingend optreden mogelijk maakt. Een voorstel om dit concreet mogelijk te maken ligt klaar.
Wooncrisis
“We zitten in een wooncrisis, en het is niet uit te leggen dat woningen onnodig leegstaan omdat bijvoorbeeld de huren te hoog zijn of omdat eigenaren te lang wachten met verbouwingen of renovaties”, aldus de Amsterdamse wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen) tegen Nu.nl.
Nu moeten huiseigenaren in Amsterdam leegstand van hun woning al melden. Als ze dat niet doen, krijgen ze een boete. Nu moeten huiseigenaren ook eerder met de gemeente om tafel om te zoeken naar opties voor bewoning. Als ze dat niet op tijd doen, kunnen ze voortaan ook beboet worden.
“Met deze aanscherping kunnen we eigenaren dwingen om woningen te verhuren voor een marktconforme huurprijs. Als er geen vraag is naar dure huurwoningen, dan moet de huurprijs gewoon omlaag.”
Zelfbewoningsplicht
Amsterdam is een van steeds meer gemeenten waar vanaf dit jaar een zelfbewoningsplicht gaat gelden. Wie vanaf 1 april dit jaar een huis in Amsterdam koopt met een WOZ-waarde tot 512.000 euro moet daar de eerste vier jaar zelf in wonen. Amsterdam overweegt de opkoopbescherming voor de hele stad in de voeren. Maar of dat juridisch haalbaar is, staat niet vast.
Begin maart verschijnt in editie 2 van Vastgoed Actueel Magazine een interview met Frank van Blokland (Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland) over de onbedoelde gevolgen van de opkoopbescherming. Neem nu een proefabonnement.
Bron: Amsterdam wil leegstand tegengaan door huizen verplicht te laten bewonen | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel