15% van de nieuwbouwwoningen die zijn opgeleverd na 2020 heeft geen definitief energielabel, terwijl dat wel verplicht is. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw. Van tienduizenden woningen is hierdoor niet duidelijk of ze de beloofde energiezuinigheid behalen. Toezichthouder ILT beraadt zich op handhaving.
Cobouw bracht in kaart hoe zuinig de koop- en huurwoningen zijn die sinds 2020 zijn opgeleverd. In meer dan 50.000 gevallen bleek er helemaal geen label beschikbaar. Dat is ongeveer 15% van het totaal. Dit terwijl een energielabel sinds 2008 verplicht is. Ook bleek uit recent onderzoek van De Hypotheker dat steeds meer huiseigenaren het energielabel belangrijk vinden. “Bij nieuwbouwwoningen wordt er van tevoren een berekening gemaakt en daar wordt een voorlopig energielabel voor opgesteld”, zegt Stijn van Gils, redacteur bij Cobouw, tegenover BNR. Maar omdat de mensen de woning al hebben gekocht, komt het definitieve energielabel in veel gevallen niet meer af.
De aannemer of projectontwikkelaar is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de aanvraag van een definitief label bij nieuwbouwwoningen. “De regels zijn heel simpel: bij oplevering moet het label er zijn”, zegt Hugo Breuers, bestuurslid van FedEC. Dat is de beroepsvereniging van energiedeskundigen. “Degene die de woning oplevert, is verantwoordelijk. Het is niet moeilijk hierop achteraf te controleren en later alsnog boetes op te leggen.”
ILT heeft handhaving nog niet scherp
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kan zo’n boete opleggen. Het bedrag kan oplopen tot € 1.000 per opgeleverde woning. De toezichthouder onderzoekt nog hoe het de handhaving van de regels rond nieuwbouwwoningen precies gaat inrichten. “Dat vergt tijd, mede omdat het bouwproces heel ingewikkeld kan zijn”, laat een woordvoerder weten. Hij wijst op de lange looptijd van projecten en een groot aantal betrokken partijen.
Lees ook: Duurzame en digitale trends vereisen nascholing makelaar en taxateur
Latere keuring nadelig voor eigenaar nieuwbouwwoning
Het ontbreken van een label bij oplevering is nadelig voor eigenaren van een nieuwbouwwoning, omdat een keuring achteraf tot een lagere score kan leiden. Nieuwbouwwoningen moeten volgens de BENG-norm (Bijna Energieneutrale Gebouwen) in de meeste gevallen minimaal een A-score hebben, maar binnen de A-score is er variatie. Sommige van deze verschillen komen alleen aan het licht als de details over de bouwfase bekend zijn.
Onduidelijk waarom energielabels vaak ontbreken
Waarom de definitieve labels in veel gevallen ontbreken, is volgens ILT niet duidelijk. Mogelijk speelt de lange tijd tussen bouwvergunning en oplevering een rol, stelt de toezichthouder. Hierdoor kan het zijn dat de verantwoordelijke het label is vergeten. Als een woning zonder energielabel wordt opgeleverd, kan de koper minder lenen. “Als er geen definitief energielabel is afgegeven, zijn we verplicht om te rekenen met ‘label onbekend’”, aldus een woordvoerder van ING tegenover Cobouw. “Oproep is dus om altijd een label op te stellen.”
Ontbreken label leidt niet tot problemen met financiering
Problemen met de financiering van nieuwbouwwoningen door het ontbreken van een energielabel zijn in de praktijk een uitzondering. NVM en Vereniging Eigen Huis kennen dergelijke voorbeelden niet. Die financiering is doorgaans immers al voor de oplevering rond en dan is er sowieso alleen nog een tijdelijk label.
Volgens Vereniging Eigen Huis is het wel zo dat het definitieve label anders uitpakt dan afgesproken. Ook daarom is het beter een definitief label te hebben. Daarnaast moeten eigenaren die hun nieuwe woning snel weer willen verkopen zelf een nieuw label aanvragen. “Zoiets kost honderden euro’s.”
‘Maak kosten energielabel fiscaal aftrekbaar’
Een gebrek aan betrouwbare data over energielabels bemoeilijkt het zicht op de voortgang van woningverduurzaming. Dat zeggen twee portofoliomanagers van vastgoedhypotheekadviseur Dutch Mortgage Portfolio Management tegenover AccountantWeek.nl. De twee managers stellen daarom voor om de kosten voor een energielabel fiscaal aftrekbaar te maken. Dit zou de drempel om een energielabel aan te vragen verlagen, zodat de database betrouwbaarder wordt.
Bron: Bij 15% nieuwbouwwoningen ontbreekt verplicht energielabel | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel