Er is felle kritiek op de nieuwe huurplannen van minister Mona Keijzer (BBB) van Volkshuisvesting om de Wet Betaalbare Huur aan te passen. Ze wil daarmee de verkoop van huurwoningen een halt toeroepen. Lees de reacties van de coalitie, de oppositie, NVM, Vastgoed Belang en IVBN.
Het door het vorige kabinet ingevoerde puntensysteem voor de middenhuur, op basis waarvan de hoogte van de huur bepaald wordt, krijgt een aanpassing. Zo gaat de WOZ-waarde van een woning zwaarder meetellen en mogen voor kleine monumenten hogere huurprijzen worden gevraagd.
Ook komen er meer tijdelijke huurcontracten voor studenten, zodat verhuurders eerder de huur kunnen verhogen. “Met deze maatregelen wil ik middenhuur aantrekkelijker maken voor verhuurders, zodat ze hun woningen niet verkopen”, zegt Keijzer.
De Kamer moet nog wel instemmen met de huurplannen die minister Keijzer voor ogen heeft. Het is nog niet duidelijk of een meerderheid de plannen steunt. Mocht dat zo zijn, dan hoopt Keijzer dat de nieuwe regels per 1 januari 2026 ingevoerd kunnen worden. Ze gaan dan alleen gelden voor nieuwe huurcontracten.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Vanochtend was ik bij @BNR om te praten over de voornemens van @minister_vro over de Wet Betaalbare Huur. Ik ben verbijsterd dat het draaien aan de huurknop zo snel op tafel komt. De wet is nog geen jaar oud. Fix box 3 + stuur op bouwen voor de middenhuur. https://t.co/sNBCh19Pfd
— R.(Merlien)Welzijn (@Merlien_Welzijn) April 11, 2025
NSC-Kamerlid: ‘Onbegrijpelijk dat minister onrust stookt’
Dat minister Keijzer ervoor kiest ‘onrust te stoken’, begrijpt NSC-Kamerlid Merlien Welzijn niet in reactie op de plannen die Keijzer gisteren in een brief aan de Kamer presenteerde. Tegen BBR Nieuwsradio zegt zij: “We hebben een ontzettend intensief debat gehad over de Wet betaalbare huur. Ik denk dat de minister zich erbij moet neerleggen dat de wet door beide Kamers is aangenomen.”
Op dit moment is er volgens Welzijn geen noodzaak om ‘aan de huurknop te draaien’. Haar kritiek op het besluit van Keijzer is tweeledig: het gaat ten koste van de bestaanszekerheid van de huurders en het is geen goede oplossing voor de verhuurders.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
“Huurmaatregelen Mona Keijzer werken contraproductief”https://t.co/YCoxTDIZyZ
— Habtamu de Hoop (@HabtamudeHoop) April 10, 2025
Wethouder in Den Haag: Plan Keijzer contraproductief
De meest verstrekkende maatregel die Keijzer wil doorvoeren is dat de waarde van de woning zwaarder mag meetellen in het puntensysteem dat de huurprijs bepaalt. In gemeenten waar de huizenprijzen hoog zijn, mogen verhuurders straks dus meer huur vragen. De gemeente Amsterdam berekende al dat een kwart van wat in de stad nu nog middenhuur is, dan in het dure segment zal vallen.
Wethouder Robert van Asten in Den Haag ziet niets in de plannen, zegt hij tegenover nos.nl: “Het zorgt ervoor dat uiteindelijk de huurprijzen fors omhooggaan. En wat hebben we dan? We wilden bereiken dat de huurprijzen juist werden gereguleerd. Dat die betaalbaar waren voor een grote groep mensen, voor de middenklasse die we graag in onze steden willen houden. Dit is contraproductief.”
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Minister Keijzer wil verhuurders helpen. Tot mijn verbazing ontbreekt de meest voor de hand liggende oplossing: de belasting in box 3 op verhuurde huizen verlagen. Nee, Mona legt de rekening liever bij huurders. Weer een bijzondere invulling van zorgen voor bestaanszekerheid door… https://t.co/Ukcxmgt53z
— Pieter Grinwis (@Pieter_Grinwis) April 10, 2025
Vastgoed Belang: op drie fronten versoepelingen nodig
Vastgoed Belang waardeert de inspanningen van de minister, maar stelt ook dat het pakket maatregelen ontoereikend is voor een structurele oplossing van de woningmarktcrisis. Voorzitter Niek Verra stelt dat er nog meer moet gebeuren om het tij te keren. “Op drie fronten moeten er versoepelingen komen: meer huur kunnen vragen, flexibeler kunnen verhuren en tegelijkertijd minder belasting betalen. Dat bij elkaar zorgt voor meer ruimte, waardoor verhuurders wel uitkomen en kunnen blijven verhuren.”
Als de overheid niet ingrijpt, denkt Verra, zit Nederland over een paar jaar met honderdduizenden minder huurwoningen. “En dat kun je dan eigenlijk niet meer terugdraaien.”
Directeur IVBN Judith Norbart-ten Hoor: “Breng de overdrachtsbelasting terug naar 6%, dat is nodig om beleggen in betaalbare huurwoningen weer aantrekkelijk te maken.” Foto: IVBN
IVBN: niet alle verhuurdersbelangen meegewogen
“Het is een belangrijke stap dat minister Keijzer zoekt naar mogelijkheden om het middenhuursegment op peil te houden.” Dat zegt Judith Norbart-ten Hoor, directeur van IVBN, de branchevereniging van institutionele en professionele vastgoedinvesteerders. “Het massaal uitponden door particuliere investeerders noopt hier ook toe. Maar in de huidige voorstellen zijn niet alle verhuurdersbelangen meegewogen. Institutionele beleggers hebben concreet zicht op oplossingen nodig om hun belangrijke bijdrage aan de middenhuur te kunnen blijven leveren.”
NVM: voer maatregelen al dit jaar al in
NVM noemt de door minister Keijzer aangekondigde versoepelingen van de Wet Betaalbare Huur een eerste stap in de goede richting. Evengoed is het onvoldoende om de trend van uitponden te keren. NVM voorziet dat het uitponden voorlopig doorgaat, zeker tot juli 2026, het moment waarop alle tijdelijke huurovereenkomsten eruit zijn.
Om meer effect te sorteren, is het beter om de voorgestelde maatregelen per 1 juli van dit jaar van kracht te laten gaan. Tot slot roept NVM op om de officiële evaluatie van de Wet betaalbare huur in 2027 naar voren te halen gezien de ernst van de situatie op de huurwoningmarkt.
Woonbond: belasting verlagen veel effectiever
Ook de Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, vindt dat als Keijzer het verhuren van woningen aantrekkelijker wil maken, ze iets moet doen aan de belasting die verhuurders moeten afdragen. “Dat is veel effectiever en gaat niet ten koste van de woonlasten van huurders”, zegt een woordvoerder van de Woonbond vandaag tegen de NOS. Volgens de Woonbond lijkt Keijzer nu haar doel te willen behalen “over de ruggen van de huurders”.
Lees de brief van minister Mona Keijzer aan de Tweede Kamer
Bron: Felle kritiek op nieuwe huurplannen minister Keijzer | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel