Woningeigenaren in wijken waar een warmtenet komt, komen de komende jaren niet in aanmerking voor subsidie voor een warmtepomp. Dit moet helpen de vastgelopen aanleg van warmtenetten weer op gang te brengen. De maatregel is onderdeel van de klimaatplannen van minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei.
Doel van de nieuwe klimaatplannen van Hermans is de CO2-uitstoot verder omlaag te brengen. De nadruk ligt daarin op de industrie, wind op zee en elektrisch rijden, maar er staan ook een paar zaken in die woningeigenaren raken. Zoals dus het plan om subsidie voor de warmtepomp in een wijk waar warmtenet komt, niet te verstrekken aan woningeigenaren. De minister moet overigens nog kijken of de uitzondering van mensen in een warmtenetgebied juridisch haalbaar en uitvoerbaar is.
VEH: warmtenet aantrekkelijker maken
Vereniging Eigen Huis vindt het goed dat de minister warmtepompen wil blijven stimuleren. Maar zij is erop tegen dat huiseigenaren in wijken waar een warmtenet komt, hiervoor geen subsidie meer krijgen. “Consumenten moeten de vrijheid hebben zelf een alternatief voor gas te kiezen. Beter is om warmtenetten zo aantrekkelijk te maken dat zij er uit zichzelf voor kiezen. Bovendien duurt de aanleg ervan vaak jaren. Het kan harstikke goed zijn om voor de tussenliggende periode nog een warmtepomp te nemen.”
Nieuwe warmtepompen slim aansturen
De verduurzaming van woningwijken dreigt te stagneren door netcongestie, schrijft Hermans. Daarom neemt ze maatregelen om deze te verminderen. Nieuwe warmtepompen moeten in de toekomst verplicht slim kunnen worden aangestuurd. Er komt een speciaal actieplan om bi-directioneel laden te bevorderen. Daarbij dient de elektrische auto ook als thuisbatterij voor de woning. En huiseigenaren krijgen ook de komende jaren subsidie voor isolatie, omdat ze daardoor minder energie verbruiken.
Ook meer geld naar energiearmoede
Verder wil Hermans het voor Nederland bestemde geld uit het nieuwe Europese Social Climate Fund gebruiken voor de bestrijding van energiearmoede. Een deel van deze €720 miljoen moet bijvoorbeeld gaan naar een ‘Energiefonds’ voor mensen die de energierekening niet kunnen betalen.
Wat volgens VEH ontbreekt in de nieuwe plannen zijn maatregelen om zonnepanelen op daken te stimuleren. “Een gemiste kans. Het draagvlak hiervoor is veel groter dan voor zonneweides of windmolens.”
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Burgers en artsen protesteren al jaren tegen de duizenden windturbines die het Nederlandse vasteland bedekken onder een alsmaar dikkere deken van windturbinelawaai. Tevergeefs. De overheid en het RIVM weigeren de zorgen serieus te nemen. De spanning is nu zo hoog opgelopen dat… pic.twitter.com/jnehxSum5k
— INDEPEN (@indepen_media) April 29, 2025
Hermans: windturbines dichter bij woningen
Eerder dit jaar zei de klimaatminister (VVD) al dat er tóch nieuwe windturbines in de buurt van woningen komen. Dit ondanks een eerdere wens van de Tweede Kamer om grotere afstandsnormen te hanteren. Dit besluit stuit tegen de borst van de Kamer, omdat het ten koste gaat van de gezondheid en het woongenot van omwonenden. Dat meldden Haagse ingewijden aan De Telegraaf.
De discussie over de minimale afstand tussen windturbines en woningen sleept zich al jaren voort. De Kamer sprak zich eerder uit voor een norm van minstens vier keer de tiphoogte van een turbine, net zoals in Denemarken. Dit zou overlast, zoals slaapproblemen door geluid en laagfrequente trillingen, moeten beperken.
Gezondheidseffecten van windturbines
Aangezien de grootste windturbines een tiphoogte tot wel 250 meter hebben, zou dit betekenen dat deze turbines op minimaal een kilometer van woningen af moeten komen te staan. Ook de Raad van State oordeelde eerder dat omwonenden onvoldoende beschermd worden tegen de mogelijke gezondheidseffecten van windturbines.
Minister Hermans neigt echter naar een soepelere norm: turbines mogen al op een afstand van slechts twee keer de tiphoogte worden geplaatst. Dat stuit op felle kritiek binnen de coalitie, waar onder meer PVV en BBB waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s.
Bron: Geen subsidie voor warmtepomp in wijk waar warmtenet komt | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel