De Huurcommissie heeft vorig jaar het aantal zaken over onderhoudsgebreken aan huurwoningen flink zien stijgen. Problemen als schimmel, lekkage en tocht zijn 24% meer gemeld in vergelijking met 2023.
Dat blijkt uit het jaarverslag 2024 van de Huurcommissie. Vorig jaar zijn ruim 18.500 huurders en verhuurders een procedure begonnen bij de commissie. Dat is 30% meer dan een jaar eerder. Van deze zaken ging het 5.200 keer over onderhoudsgebreken. Naast onderhoud gingen veel zaken over de hoogte van de huurprijs.
Huurprijs en onderhoud
Huurders en verhuurders kunnen bij de Huurcommissie terecht als zijn er samen niet uitkomen over onderwerpen als de huurprijs, onderhoud of servicekosten van een woning. Het gaat daarbij zowel om huurwoningen in de sociale sector als in de vrije sector.
Verhuurders in de sociale sector krijgen in deze zaken vaker gelijk dan private verhuurders. In 40% van de gevallen trokken woningcorporaties aan het langste eind. Van de private verhuurders werd 33% in het gelijk gesteld. Dat betekent ook dat huurders dus vaak gelijk krijgen bij zaken die de Huurcommissie behandelt.
Meer schimmel door minder stoken
Dat onderhoudsproblemen vaker aanleiding zijn voor geschillen tussen huurder en verhuurder, heeft verschillende oorzaken. Het begint bij de bouwkundige staat van onderhoud van huurwoningen en de onderhoudsplannen van verhuurders, schrijft de commissie.
Ook speelt het klimaat een rol. Bij zachte winters of hoge energieprijzen wordt minder gestookt. Daardoor kan schimmel ontstaan of toenemen. Van de 5.200 zaken over onderhoudsgebreken ging het in bijna een derde van de zaken over schimmel.
Bij zaken waar schimmel een rol speelde, blijkt dat huurders in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in ruim de meeste gevallen gelijk kregen (72%). Woningcorporaties kregen in ongeveer de helft van deze zaken gelijk, private verhuurders in een vijfde ervan.
Regels rond huurprijs goed nageleefd
Naast onderhoud is ook de huurprijs vaker onderwerp van geschillen tussen huurders en verhuurders. Twee jaar geleden ging het nog om 3.500 zaken, vorig jaar liep dat op naar 5.700. Dat is te verklaren doordat de maximaal toegestane huurverhoging vorig jaar 5,4% was; de hoogste stijging in 30 jaar. Daarnaast stijgen bij veel huurders ook andere kosten, zoals voor energie en boodschappen, waardoor ook de huur moeilijker betaalbaar kan zijn.
Toch blijken verhuurders zaken over huurprijzen vaker gelijk te krijgen dan huurders. Woningcorporaties houden zich in vrijwel alle gevallen (99%) die de commissie behandelde aan de wettelijke normen. Bij verhuurders in de vrije sector hield 88% zich aan toegestane verhoging. Hieruit concludeert de Huurcommissie dat verhuurders zich doorgaans goed houden aan de maximaal toegestane huurverhogingen.
Bron: Huurcommissie ziet flink meer zaken over onderhoudsgebreken | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel