Diverse partijen uit de hypotheken(advies)branche hebben onlangs het convenant ‘Ouderen en toekomstbestendig wonen’ ondertekend. Het doel: ouderen helpen om passend te blijven of te gaan wonen.
De hypothekenbranche stelt zich met dit convenant ten doel om ouderen (specifiek: 55-plussers) te helpen om passend te blijven of te gaan wonen. Dit door hen tijdig inzicht te geven in hun (financiële) mogelijkheden op het gebied van wonen, verhuizen en hypotheken.
Veel vragen onder ouderen over financiën
Onder ouderen met een eigen woning leven veel vragen over hun financiën. Bijvoorbeeld over een (nieuwe) hypotheek, de invloed van het pensioen, de maandlasten na verhuizing, en de overwaarde van het huis. “We weten uit een eerder woonwensenonderzoek van de vereniging onder senioren dat mensen niet voldoende op de hoogte zijn van de financiële mogelijkheden”, zegt Michel Ligtlee, belangenbehartiger van Vereniging Eigen Huis.
“Soms zitten ze vast in bepaalde aannames, zoals de gedachte dat ze toch niets anders kunnen kopen. Daarom is het belangrijk dat de juiste informatie hen bereikt, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun toekomstige woonsituatie. En daar gaan wij ons met dit convenant gezamenlijk hard voor maken”, benadrukt Ligtlee.
Vandaag tekende minister @hugodejonge, samen met de hypothecaire sector, het convenant ouderen en toekomstbestendig wonen. Het doel: bewustzijn en kennis bij ouderen vergroten over hun financiële woonmogelijkheden. https://t.co/wncHZJd8Lx#wonenenzorg #ouderen pic.twitter.com/jBWPM7OtVY
— Volkshuisvesting Nederland (@BZK_VRO) April 5, 2024
Ook sociale en emotionele factoren spelen een rol
“Ouderen staan voor ingewikkelde keuzes: hoe wil ik na mijn pensioen wonen?, Is mijn huidige woning nog geschikt? Of moet ik verhuizen of verbouwen en kopen of huren?”, vult Jonathan Parr, beleidsmedewerker van het ministerie van BZK aan. “Daarom willen we onderzoeken waar de behoeftes van ouderen voor aanvullende financiële mogelijkheden liggen. Maar ook sociale en emotionele factoren, zoals afstand tot familie, zorgmogelijkheden, eenzaamheid, en nabijheid tot voorzieningen kunnen een rol spelen. Het is belangrijk dat hierover voldoende informatie beschikbaar is.”
Het convenant komt voort uit het financieel actieplan dat onderdeel uitmaakt van het programma Wonen en zorg voor ouderen. Met dit programma willen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport een fikse inhaalslag maken op het gebied van geschikte woningen voor ouderen.
Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was bij het tekenmoment aanwezig.
Ondertekenaars convenant ‘Ouderen en toekomstbestendig wonen’
Het convenant is ondertekend door: ASR, ABN Amro, Adfiz, Aegon, DAK, FFP, Florius, Ingage, Huis & Hypotheek, Hypokeur, Hypotheekshop, Munt, NHG, NIBC, Onderlinge ‘s-Gravenhage, OvFD, Rabobank, SocioHypotheek, SVn, Vandaag Hypotheken, Veldsink Groep en Vereniging Eigen Huis
Lees ook: EIB: meer seniorenwoningen helemaal niet nodig
Bron: Hypothekenbranche ondertekent convenant ‘Ouderen en toekomstbestendig wonen’ | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel