De krappe woningmarkt brengt huurders steeds vaker in problemen: van woekerprijzen en achterstallig onderhoud, niet terugbetaalde borg, tot intimidatie en geweld. Huurteams krijgen duizenden klachten per jaar en dat aantal groeit, meldt BNR nieuwsradio.
Huurteams ontvingen vorig jaar tenminste 3.000 klachten van ontevreden huurders. Dat aantal lijkt het topje van een ijsberg. Lang niet elke gemeente heeft een huurteam waar gedupeerden terechtkunnen. Bovendien durven veel huurders geen melding te doen van wantoestanden, uit angst op straat te belanden zodra hun huurcontract afloopt.
Bescherming is achtergebleven
De problemen nemen toe, zegt woordvoerder Mathijs ten Broeke van de Woonbond, de belangenvereniging van huurders. Volgens hem worden de problemen vooral veroorzaakt door bestaande regelgeving. De commerciële huursector is de laatste jaren gegroeid, maar de bescherming van huurders is achtergebleven.
Verhuurders kunnen bijvoorbeeld sinds 2016 eenvoudig een tijdelijk huurcontract aanbieden. Toenmalig minister van Wonen Stef Blok hoopte zo meer huiseigenaren te verleiden hun huis te verhuren.
Tekst loopt door onder de afbeelding
De problemen zijn verergerd door de krapte op de woningmarkt. “Het is voor huurders al moeilijk om te weten wanneer ze in hun recht staan, hoe de regels eruitzien. En daarbij, als je geen alternatief hebt, kijk je wel uit om de strijd aan te gaan.”
Volgens Ten Broeke doet de meerderheid van de verhuurders het goed, maar nemen de uitwassen toe. Wat de Woonbond betreft, komt de geplande wet ‘Goed verhuurderschap’ er dan ook eerder vandaag dan morgen. “Als die wet een feit is, komt er in elke gemeente een meldpunt en een verplicht vergunningenstelsel. Dan wordt het mogelijk om boetes uit te delen, zelfs namen van slechte verhuurders publiek te maken en het beheer van een pand over te nemen.”
Tijdelijke contracten
Ook wil de Woonbond dat er een eind komt aan het groeiend aantal tijdelijke huurcontracten. Ten Broeke: ‘Huurders kunnen nu geen kant op en moeten daardoor meer pikken van hun huisbaas.’
BNR Nieuwsradio haalt een voorbeeld aan van een huurder die klaagde over de te hoge huur en uiteindelijk gelijk kreeg van de Huurcommissie. Maar toen was hij zijn huis al kwijtgeraakt. En doordat er geen sancties gesteld kunnen worden, kan de verhuurder bij een volgende huurder weer dezelfde woekerprijs vragen.
De ChristenUnie en de PvdA hebben inmiddels de handen ineen geslagen om de wildgroei aan tijdelijke huurcontracten aan banden te leggen. GroenLinks en PvdA pleiten voor een opkoopverbod.
Bron: Krappe woningmarkt verergert misstanden in huursector | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel