Dit jaar zijn al meer dan 110.000 warmtepompen geïnstalleerd, net zoveel als in heel 2022. Dat komt volgens de brancheorganisaties Vereniging Warmtepompen en Techniek Nederland doordat de lange levertijden teruglopen. De verwachting is dat aan het einde van het jaar 170.000 pompen zijn geplaatst.
Vooral de hybride variant is populair, aldus de brancheorganisaties. Die werkt in combinatie met een cv-ketel en is vooral geschikt voor huizen die al zijn gebouwd en worden bewoond. Bij de hybride warmtepomp staat de teller van het aantal geïnstalleerde warmtepompen aan het einde van dit jaar waarschijnlijk op 120.000. Dat zou betekenen dat er voor het eerst meer pompen zijn geplaatst in bestaande woningen dan in nieuwbouwwoningen. De populariteit is een gevolg van onder meer de hoge gasprijs. Ook speelt mee dat je er subsidie voor kunt krijgen, zegt voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra.
Subsidieloket open: €350 miljoen voor zonneboilers en warmtepompen
Of de 170.000 dit jaar daadwerkelijk wordt gehaald, is afwachten. Onder andere vanwege de stikstofproblemen worden er minder huizen gebouwd. Daardoor kopen eigenaren van nieuwbouw mogelijk minder warmtepompen.
Zij-instromers moeten tekort monteurs verhelpen
De pompen waren de voorbije jaren moeilijk leverbaar. Dit kwam doordat er geruime tijd een groot tekort aan chips was. De lockdowns in Azië hielpen ook niet mee. Inmiddels zijn die problemen grotendeels voorbij, al zijn ze niet volledig opgelost. Daardoor zijn er nog altijd levertijden van drie maanden.
Behalve de voorraden speelt de vraag een rol: het aantal woningen dat een hybride warmtepomp moet krijgen, is enorm. Het grootste probleem is volgens Terpstra echter dat er te weinig monteurs zijn om de pompen te installeren.
De bouw van nieuwe fabrieken moet helpen om de tekorten weg te werken. Ook het opleiden van monteurs moet ervoor zorgen dat de groeiende vraag wordt bijgebeend. De branche mikt hierbij ook op zij-instromers die versneld kunnen worden opgeleid.
Vanaf 2026 wordt het verplicht om een warmtepomp te plaatsen als de traditionele cv eruit gaat. Daarmee zijn er volgens Terpstra duizenden extra monteurs nodig. “Dat is een grote uitdaging, maar we gaan het redden.”
Doel: 1 miljoen warmtepompen per 2030
De Vereniging Warmtepompen mikt op 1 miljoen warmtepompen in bestaande woningen per 2030. Over drie jaar moeten er jaarlijks 300.000 stuks kunnen worden opgeleverd.
Of de doelen worden gehaald, hangt volgens de brancheclubs mede af van hoeveel nieuwbouwwoningen erbij komen en welke effecten het prijsplafond voor gas en de oplopende rente hebben. Niet iedereen heeft immers zomaar een paar duizend euro over om een warmtepomp aan te schaffen.
Bron: Levertijd loopt rap terug; recordaantal warmtepompen geïnstalleerd | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel