Kleine woningverhuurders zien hun pensioen in rook opgaan als er een wet komt rond betaalbare huur. Dat stelt Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) na een enquête onder 767 particuliere verhuurders.
Bijna de helft van de particuliere verhuurders heeft een of twee woningen in de verhuur en ziet dit als pensioenvoorziening. “Het beeld leeft dat mensen die woningen verhuren, allemaal te veel geld verdienen aan hun bezit. Dat is niet zo”, zegt voorzitter Jerry Wijnen van MVA. Van de 280.000 particuliere verhuurders heeft 47% een of twee woningen. Van hen is 36% in loondienst en 23% zzp’er. Een kleine 20% is eigenaar van een groter bedrijf.
Voor kleine woningbeleggers is hun bezit hun pensioen, zegt Wijnen. Dat geldt vooral voor zpp’ers: 76% geeft aan afhankelijk te zijn van de verhuur om pensioen op te bouwen. Bij mensen in loondienst geeft de helft aan de inkomsten nodig te hebben voor (aanvulling van) het pensioen.
Deze groep komt in problemen door twee maatregelen: ten eerste de aanpassingen in box 3, waardoor kleine verhuurders meer belasting kwijt zijn dan dat er aan verhuurinkomsten binnenkomt. Daarnaast de maatregelen die minister Hugo de Jonge van Wonen aankondigt om middenhuren betaalbaar te houden. Als reactie op de plannen van het kabinet overweegt iets meer dan de helft van de particuliere verhuurders hun woningen in de verkoop te doen.
Banken willen extra aflossing kleine verhuurders
Kleine verhuurders kunnen ook te maken krijgen met een extra aflossing die ze moeten doen bij de bank omdat de waarde van de huurwoning daalt. Een kwart van de particuliere verhuurders zegt daar rekening mee te houden.
Diverse banken hebben vooruitlopend op de plannen al laten weten extra aflossingen te gaan eisen, oplopend tot €100.000. Als dat niet kan vanwege beperkte liquiditeit, ligt gedwongen verkoop op de loer. Als de huurwaarde daalt, is ook de marktprijs lager en daardoor blijven de eigenaren mogelijk met een restschuld achter.
MVA is verbolgen over de reactie van minister De Jonge op de toegenomen verkoop van middenhuurwoningen door verhuurders. Volgens de minister maakt het niet uit dat huurwoningen in de verkoop gaan, omdat er in de markt van koopwoningen ook een tekort is. Dat getuigt van een hardheid en kilheid die geen recht doet aan eigenaren van een of twee woningen die hard moeten werken om verlieslijdende woningen te financieren of een verlies bij verkoop te incasseren, aldus de makelaarsvereniging.
Bron: MVA: pensioen kleine verhuurder in gevaar door wetsvoorstel betaalbare huur | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel