De rechtbank heeft de WOZ-cap, die de huurprijsinflatie probeert af te remmen, bevestigd. Verhuurders gingen in verweer, maar de rechter oordeelde dat de maatregel in het algemeen belang is en het eigendomsrecht niet aantast.
Belang voor sociale sector
De WOZ-cap, ingevoerd in 2022, beperkt de invloed van de WOZ-waarde op de huurprijs. Dit houdt in dat de WOZ-waarde niet meer dan 33 procent van het huurpuntensysteem mag bepalen. Het doel: het voorkomen dat sociale huurwoningen te snel de vrije sector in verdwijnen door de stijgende WOZ-waardes. De maatregel zorgt ervoor dat naar verwachting 23.000 woningen in de sociale sector blijven en 15.000 woningen terugvallen naar de sociale huur.
Verhuurders zien winst verdampen
Een groep particuliere verhuurders, ondersteund door de Stichting Fair Huur, vocht de maatregel aan, omdat zij zich financieel benadeeld voelen. De verhuurders stellen dat ze door de WOZ-cap lagere huurprijzen moeten vragen, wat leidt tot lagere huurinkomsten. Daarnaast zou de waarde van hun woningen dalen, waardoor ze minder kunnen investeren in bijvoorbeeld verduurzaming.
Geen schadevergoeding
De verhuurders eisten een schadevergoeding van tientallen miljoenen euro’s, maar de rechter wees dit verzoek af. Volgens de rechtbank is de WOZ-cap een noodzakelijke en proportionele maatregel om de sociale huursector te beschermen, en was er geen sprake van een schending van het eigendomsrecht. De verhuurders konden niet aantonen dat ze onevenredig benadeeld zijn ten opzichte van woningcorporaties, die ook door de WOZ-cap getroffen worden. De Stichting Fair Huur werd in de zaak niet-ontvankelijk verklaard, omdat de organisatie niet voldeed aan de eisen op het gebied van transparantie en bestuur.
Zorgen over positie verhuurders
De uitspraak betekent een nederlaag voor de verhuurders die tegen de maatregel vochten. Desondanks blijven er zorgen over de financiële gevolgen voor verhuurders. Een andere belangenorganisatie overweegt zelfs verdere juridische stappen tegen de nieuwe Wet betaalbare huur, die recent werd ingevoerd. Huiseigenaren zien ook een flinke stijging van gemeentelijke belastingen. Dit jaar gaan ze gemiddeld € 407 betalen aan ozb, de belasting gebaseerd op de WOZ-waarde. Dat is 6,2% meer dan vorig jaar. De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2025 gemiddeld met 5,5% tot zo’n €1000 per maand.
Bron: Rechter steunt WOZ-cap: verhuurders verliezen zaak | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel