Zeker 127 nieuwe gemeenten hebben plannen om maatregelen te nemen tegen vastgoedbeleggers, om onder meer starters een beter positie te geven op de woningmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de invoering van de zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming.
Daarmee heeft nu ruim een derde van alle Nederlandse gemeenten maatregelen genomen tegen ‘pandjesbazen’, of is van plan dat te gaan doen. Dat blijkt uit een analyse van RTL Z. De redactie bekeek daarvoor tientallen pas gesloten coalitieakkoorden, enkele maanden na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Zo’n vijf maanden na de verkiezingen hebben de meeste gemeenten inmiddels een nieuw college geformeerd.
Woningmarkt overal prioriteit
Hoewel elke gemeente zijn eigen hete hangijzers kent, noemt bijna elk collegeprogramma het tekort aan geschikte huisvesting voor de eigen inwoners een probleem. In veel gevallen worden ‘pandjesbazen met diepe zakken’ als een van de boosdoeners aangewezen.
Om andere woningkopers meer kansen te bieden werken tientallen woonwethouders aan maatregelen tegen vastgoedbeleggers, zoals de invoering van een zelfbewoningsplicht, opkoopbescherming en andere zogenoemde ‘anti-speculatiemaatregelen’.
Tekst gaat verder onder kaart
Uit onderzoek eerder dit jaar bleek dat 85% van de ondervraagde inwoners van de grote steden vindt dat hun gemeente maatregelen tegen vastgoedbeleggers moet nemen.
‘Niet effectief’
Experts hebben twijfels over de effectiviteit van de maatregelen. Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer (TU Delft) vindt de zelfbewoningsplicht een goed idee, maar is over opkoopbescherming minder enthousiast, zegt hij tegen RTL Z.
Arnoud Vlak van branchevereniging Vastgoed Belang van vastgoedbeleggers, noemt de zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming ‘niet effectief’ en zegt het te betreuren dat steeds meer gemeenten opteren voor invoering ervan.
Lees ook: ‘goed halfjaar voor woningbeleggers’
Bron: Steeds meer gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel