Vanaf 2030 mogen er geen woningen meer worden verhuurd met energielabel E of slechter. Dat heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bekendgemaakt.
De regel gaat gelden voor zowel particuliere als sociale huurwoningen. Eerder werd al met woningcorporaties afgesproken dat zij vanaf 2028 deze slecht geïsoleerde woningen zouden uitfaseren. Nieuw is dat het ook wettelijk verplicht wordt en dat het ook gaat gelden voor particuliere verhuurders. Er wordt een uitzondering gemaakt voor huurwoningen met een monumentenstatus.
Energielabel huurwoningen
Het besluit is onderdeel van een groter pakket aan verduurzamingsplannen dat De Jonge presenteerde. Het doel van de nieuwe plannen is het versnellen van de verduurzaming. Een duurzame woning moet voor iedereen betaalbaar worden, aldus De Jonge. In de plannen is onder meer ook opgenomen dat een hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen.
Hoe deze verduurzaming betaald gaat worden, is nog niet precies uitgewerkt. Volgens de minister moet onder meer de geplande afschaffing van de verhuurderheffing verhuurders ruimte geven om te investeren in isolatie van hun woning(bestand). Voor kleinere – private – verhuurders is er een subsidiepot geopend. Daarvoor is tot 2025 ongeveer € 120 miljoen beschikbaar.
Er zijn in Nederland nog 580.000 huurwoningen met energielabel E, F of G.
Iedereen moet een duurzaam huis kunnen betalen.
Het tempo moet omhoog, vanwege het klimaat, onze energierekening en onze afhankelijkheid van Russisch gas. We willen dat iedereen mee kan doen en dus helpen we iedereen om die knop om te zetten.https://t.co/pRQ9vPPrM6 pic.twitter.com/uUMLzbofQh
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) June 1, 2022
Woonbond: verhuurders in beweging
De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, zegt in een reactie gematigd positief te zijn. “Dit kan verhuurders zeker wel in beweging brengen”, zegt woordvoerder Marcel Trip tegen de NOS. Wel vindt de Bond het jammer dat het verbod pas in 2030 ingaat. Liever zou zij maatregelen zien die onmiddellijk een verschil maken.
Trip denkt daarbij aan een huurbevriezing voor huizen met een slecht energielabel, of het aanmerken van enkel glas als gebrek. “2030 is nog ver weg. Mensen zitten nu met een hoge energierekening”, aldus Trip.
Eind vorig jaar maakte eurocommissaris Frans Timmermans (Green Deal) bekend dat hij in heel Europa energielabels F en G vanaf 2030 wil uitbannen.
0% hypotheekrente voor verduurzamingshypotheek
De Jonge maakte ook bekend dat lagere inkomens geen hypotheekrente hoeven te betalen als zij kiezen voor een verduurzamingshypotheek.
Sinds juli vorig jaar hebben huiseigenaren met onvoldoende leenruimte al de mogelijkheid om via het Nationaal Warmtefonds een hypotheek te sluiten waarbij zij rente en aflossing naar draagkracht betalen en het restschuldrisico wordt gedragen door het warmtefonds. Maar dat geldt alleen als zij binnen de zogeheten wijkaanpakken worden gedwongen door een besluit van de gemeente. De bedoeling is nu om woningeigenaren zonder leenruimte en woningeigenaren met een laag inkomen met ingang van 1 oktober ook buiten die wijkaanpakken financiering aan te gaan bieden tegen een rente van 0%.
Volgens het ministerie blijkt uit DNB-cijfers dat ruim 80% van de huiseigenaren in staat is om de woning met eigen middelen of via financiering te verduurzamen. Ongeveer een vijfde kan nu dus niet meedoen omdat het inkomen te laag is, vaak in combinatie met een slecht energielabel.
Bron: Vanaf 2030 geen huurwoningen met energielabel E of slechter | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel