De beschikbaarheid van middenhuurwoningen is kritiek. Vastgoed Belang roept de politiek op om de onredelijke belastingdruk op woningverhuurders te verlichten. Een redelijker fiscaal beleid creëert volgens de organisatie cruciale investeringsruimte voor voldoende beschikbare duurzame, goed onderhouden huurwoningen.
Cijfers van het Kadaster laten zien dat de bestaande voorraad middenhuurwoningen ieder kwartaal sterk afneemt. Vastgoed Belang meent dat het box 3-regime de woningmarkt schaadt en huurders naar de uitgang duwt. Daarom vraagt Vastgoed Belang om urgente aanpassingen zoals de mogelijkheid voor kostenaftrek binnen de tegenbewijsregel, het enkel heffen van belasting op werkelijk gerealiseerde waardestijgingen, het niet verder verhogen van het forfaitair rendement en het versneld actualiseren van de leegwaarderatio.
Budgetneutraal te realiseren
Vastgoed Belang meent dat hun voorstellen voor minder belastingdruk budgetneutraal te realiseren zijn, omdat de schatkist door de massale verkoop van woningen door particuliere beleggers jaarlijks € 2,5 miljard misloopt. En de belangenorganisatie denkt dat de kosten daarnaast ruimschoots terugverdiend worden als een vloedgolf aan bezwaarprocedures van verhuurders uitblijft. De door de Belastingdienst zelf geschatte benodigde werving van 1.700 FTE ambtenaren om die af te handelen, is dan niet langer nodig.
‘Middenhuur keihard nodig’
Niek Verra, voorzitter van Vastgoed Belang: “Zonder fiscale verlichting voor verhuurders handelt het kabinet haaks op de eigen ambities om het Nederlandse investeringsklimaat te versterken. Nu verslechtert het klimaat zienderogen door de belastingdruk, wat tot een massale verkoop leidt van belangrijke middenhuurwoningen. Dit terwijl zij een onmisbare schakel zijn voor doorstroming op de woningmarkt. Mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, of geen huis kunnen of willen kopen, hebben middenhuur keihard nodig.”
Huurders naast verhuurders
In de publieke discussie worden huurders en verhuurders volgens Vastgoed Belang vaak neergezet als partijen met tegenstrijdige belangen, maar de branchevereniging onderstreept dat ze juist in dit dossier naast elkaar staan. Verra: “Woningzoekenden zijn geholpen met een ruim aanbod van duurzame huurwoningen dat past bij hun portemonnee en levensfase. Dat kan alleen als verduurzaming van bestaande woningen door verhuurders niet fiscaal wordt afgestraft. Vastgoed Belang steunt de eerdere oproep van de Aedes, VNG en huurdersvereniging Woonbond voor verlaging van box 3-belasting dan ook volledig.”
Edward Touw, per 1 mei de nieuwe algemeen directeur van Vastgoed Belang. Beeld: Vastgoed Belang
Edward Touw nieuwe directeur
Per 1 mei krijgt Vastgoed Belang een nieuwe algemeen directeur: Edward Touw. Hij is vanaf die datum bij de branchevereniging voor particuliere verhuurders verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het verenigingsbureau. In zijn nieuwe rol zal Touw zich onder meer inzetten voor een beter investeringsklimaat voor particuliere verhuurders, het vergroten van het aantal leden van de vereniging en het verkrijgen van maatschappelijke erkenning voor de toegevoegde waarde van particuliere verhuurders. Touw: “Particuliere beleggers huisvesten ongeveer twee miljoen mensen in Nederland en zijn van essentieel belang voor zowel de residentiële als de commerciële vastgoedsector. Tegelijkertijd is dagelijks te merken dat verhuurder én huurders klem komen te zitten tussen regelgeving en fiscale druk. Een nijpende situatie, waar grote zorgen over bestaan. Vastgoed Belang zet dan ook volledig in op een duurzame verbetering van de vastgoedmarkt, met daarin een sleutelrol voor particuliere verhuurders.”
Bron: Vastgoed Belang: pak belastingdruk voor verhuurders aan | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel