Het wetsvoorstel om tijdelijke huurcontracten te verbieden haalt het mogelijk niet. Een aantal partijen is bezorgd dat de regels voor woningverhuurders te streng worden. De stemming over de wet is daarom opgeschort.
Een maand geleden nog stond een grote Kamermeerderheid achter het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten in bijna alle gevallen te verbieden. Dat zou de huurders behoeden voor onder meer extreme huurverhogingen door particuliere verhuurders. Maar de nieuwe wet is gisteren niet in stemming gebracht omdat CDA en VVD deze niet steunen.
CDA en VVD willen dat verhuurders met slechts één woning het contract kunnen ontbinden als ze de woning aan familie willen verhuren of de woning willen verkopen. Gebeurt dat niet, dan haken te veel verhuurders af van de huurmarkt, vrezen ze. Daardoor dreigt leegstand. Het voorstel van CDA en VVD kwam echter nadat alle debatten over de nieuwe huurwet al hadden plaatsgevonden.
Dat schoot bij Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU) in het verkeerde keelgat. “Het wetsvoorstel was bedoeld om huurders meer zekerheid te geven en een einde te maken aan torenhoge huurverhogingen na afloop van een tijdelijk huurcontract”, zei Henk Nijboer tegen Nieuwsuur.
PvdA en CU: mogelijk intrekking wetsvoorstel
Nijboer sprak zelfs van ‘sabotage’ van de wet. “Na het debat dienen ze deze voorstellen in en dat haalt het doel van de wet onderuit. Het versterkt dan de positie van de verhuurder.” PvdA en CU overwegen hun wetsvoorstel in te trekken, als de wijzigingsvoorstellen van CDA en VVD het halen.
Lees verder onder de tweet:
Gister besteedde @Nieuwsuur aandacht aan het initiatiefwetsvoorstel einde aan flexibele huurcontracten met @Pieter_Grinwis pic.twitter.com/2lqpOacNWv
— Henk Nijboer (@henknijboer) April 19, 2023
De Jonge: geen bemoeienis met wijzigingsvoorstel
CDA en VVD zijn op hun beurt weer boos over de uitspraken van Nijboer. Die zei namelijk ook dat hij vermoedt dat woonminister Hugo de Jonge zich met de wijzigingsvoorstellen van CDA en VVD heeft bemoeid. Volgens Jaco Geurts van het CDA is dat niet zo. Hij vindt die bewering kwalijk. “Wij maken onze eigen afweging”, zei hij tegen De Volkskrant. De Jonge zegt tegen de krant dat hij de opmerking van Nijboer merkwaardig vindt, omdat hij zelf ook voorstander is van een rem op tijdelijke huurcontracten.
Onrust onder particuliere verhuurders
Ongeveer 80% van de verhuurders in Nederland zijn particulieren die maar één woning hebben die ze verhuren. Het gaat om ongeveer 220.000 huurwoningen. Het voorstel op een verbod op tijdelijke huurcontracten en andere aanscherping van maatregelen voor verhuur zorgen al enige tijd voor onrust onder verhuurders. Kleine verhuurders hebben vaak een woning als pensioenpot en zijn bang dat die in rook opgaat. Plannen om de maatregelen rond verhuur aan te scherpen, zouden er zelfs al toe leiden dat particuliere verhuurders hun bezit in de verkoop doen.
Debat tijdelijke huurcontracten in mei verder
Het debat over het verbod op tijdelijke huurcontracten wordt vermoedelijk na het mei-reces van de Tweede Kamer voortgezet. Of de wet het gaat halen is nog maar zeer de vraag, want ook andere partijen zoals PVV zijn kritisch. Daarnaast zijn er meer aanscherpingen voor particuliere verhuurders, zoals een maximale huurprijs. Onder meer het Adviescollege Toetsing Regeldruk waarschuwt dat het instellen van een maximum investeerders en verhuurders kan afremmen om te investeren in huurwoningen.
Bron: Verbod op tijdelijke huurcontracten wankelt: stemming over wet opgeschort | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel