Het verbod op tijdelijke huurcontracten staat weer op de tocht. Een Kamermeerderheid vraagt zich af of het verbod van tafel moet. Huurdersorganisaties zijn een landelijke protestactie begonnen tegen huurverhogingen en Amsterdamse huurders betalen steeds vaker te hoge borgsommen.
Huurders die op zoek zijn naar een woning moeten in de toekomst mogelijk weer eerder genoegen moeten nemen met een tijdelijk huurcontract. Een Kamermeerderheid wil onderzoeken oven het huidige verbod daarop weer van tafel kan. Minister Keijzer van Volkshuisvesting komt in april met voorstellen om de positie van verhuurders te versterken.
In dit artikel:
Verbod op tijdelijke huurcontracten weer op de tocht
ING: behoud Wet betaalbare huur
Landelijk protest huurders tegen huurverhogingen
Steeds hogere borg voor Amsterdamse huurders
Kamermeerderheid twijfelt over verbod
Het verbod op tijdelijke huurcontacten is nog geen jaar geleden ingegaan. Een Kamermeerderheid schaarde zich destijds achter een wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie waarmee een vast huurcontract weer de norm moest worden. Maar inmiddels twijfelt een meerderheid alweer. Die schaart zich achter een voorstel van NSC-Kamerlid Merlien Welzijn om te kijken of de wet moet worden aangepast. Dat meldt het AD.
Ook minister Keijzer (Volkshuisvesting) is geen fan van het verbod omdat het de woningnood erger zou maken. De minister wil al langer de huidige wetgeving voor verhuurders aanpakken. Zij verwelkomt dan ook de wens van de Kamer om het verbod weer tegen het licht te houden. Volgende maand komt Keijzer met een brief waarin zij voorstellen zal doen om de positie van verhuurders te versterken. Keijzer wijst erop dat veel particuliere verhuurders hun woningen van de huurmarkt afhalen en verkopen.
Daarbij kijkt ze niet alleen naar het verbod op tijdelijke huurcontracten, maar ook naar de hoge belasting die particuliere verhuurders over bijvoorbeeld een tweede huis betalen en naar de Wet betaalbare huur.
Aanpassing van de belastingregels is echter ingewikkeld en voor aanpassing van de wet betaalbare huur lijkt geen politieke meerderheid. Maar voor het verbod op tijdelijke huurcontracten is die er nu mogelijk wel.
Verslechteren
De voorstanders van het verbod zijn huiverig. Zo waarschuwt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis – destijds een van de initiatiefnemers van het verbod op tijdelijke huurcontracten – voor een terugkeer naar de situatie van vóór het verbod. Veel woningzoekenden moesten toen van het ene naar het andere tijdelijke huurcontact, zonder zekerheid over de toekomst. Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) vindt dat de woningnood niet als excuus moet worden gebruikt om de rechten van huurders te verslechteren.
ING: behoud Wet betaalbare huur, met 100% meenemen WOZ-waarde
Zekerheid is cruciaal voor vastgoedinvesteringen, wisselend overheidsbeleid ontmoedigt beleggers. Daarom pleiten (institutionele) beleggers voor het behoud van de Wet betaalbare huur, maar wel met aanpassingen. “Als de WOZ-waarde voor 100% meegenomen wordt in het aantal woningpunten zorgt dat voor een betere balans tussen vraag en aanbod. En daar profiteren zowel verhuurders als huurders van”, stelt Sophie Kraaijeveld, sector banker van ING, in een persbericht.
Momenteel telt de WOZ-waarde in duurdere gebieden slechts voor 33% mee bij het bepalen van de huurprijs om huren betaalbaar te houden. Dit werkt volgens Kraaijeveld averechts, omdat de vraag naar woningen in populaire gebieden stijgt zonder dat het aanbod toeneemt.
Op gewilde locaties, zoals grote steden, is de vraag naar woningen hoog en het aanbod beperkt. Als de WOZ-waarde slechts voor 33% meetelt, neemt de vraag toe omdat huurders voor relatief weinig geld in gewilde gebieden kunnen wonen. Het aanbod van huurwoningen daalt echter, omdat verhuurders te weinig verdienen in verhouding tot hun kosten.
Eerder riepen projectontwikkelaars en projectontwikkelaars minister Keijzer op om niet (opnieuw) te rommelen aan de regulering van de huurmarkt.
Huurdersorganisaties starten protestactie tegen huurverhogingen
Huurdersorganisaties zijn een gezamenlijke protestactie begonnen tegen de – in hun ogen – extreme huurverhogingen. De Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY) starten een landelijke petitie.
Voor 2025 is vastgesteld dat huren harder mogen stijgen dan de inflatie. Verhuurders mogen in 2025 een huurverhoging doorvoeren van maximaal 5% in de sociale sector, 7,7% in de middenhuur en 4,1% in de vrije sector. De huurdersorganisaties vinden dat dit moet stoppen.
Ymere, de grootste woningcorporatie van Nederland, kiest ervoor om bijna de maximaal toegestane huurverhoging door te voeren. SHY komt primair op voor de belangen van huurders van Ymere, maar de petitie is gericht tegen huurverhogingen in zowel de sociale als midden- en vrije sector, in het hele land.
Iedereen die de petitie tekent, ontvangt een uitnodiging voor het landelijke protest-evenement. De datum en locatie worden later bekendgemaakt.
Steeds hogere borg voor Amsterdamse huurders; borg soms helemaal niet terugbetaald
Amsterdamse huurders krijgen te maken met steeds extremere borgsommen. Bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurderschap worden regelmatig borgsommen gemeld van meer dan € 5.000. Volgens het meldpunt overtreedt een aantal bemiddelaars in huurwoningen daarbij stelselmatig de wet. Volgens de Wet goed verhuurderschap mag de borg nu maximaal twee maanden kale huur zijn.
Niet alleen de hoogte van de borgsommen is een probleem. Vaak wordt de borg ook niet terugbetaald. “Het is alsof het achterhouden van borg een verdienmodel is”, zegt de voorzitter van het meldpunt tegen het AD.
In totaal kwamen over borg afgelopen jaar 134 meldingen binnen bij de Amsterdamse wooncoöperatie !Woon. De borgsommen vormen een van de problemen waarmee de organisatie, die opkomt voor de belangen van huurders, het afgelopen jaar te maken heeft gehad. Dat blijkt uit hun jaarlijkse verslag ‘De staat van de huurder’, dat op 24 maart is verschenen.
Bron: Verbod tijdelijke huurcontracten weer op de tocht; landelijke protestactie huurverhogingen | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel