Hoge woonlasten hebben een negatief effect op de mentale gezondheid van vooral jongvolwassenen en mensen met lage inkomens. Dat blijkt uit een onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam.
Mensen die relatief veel geld kwijt zijn aan wonen, zijn vaker zenuwachtig en somber. Ze zijn hierdoor ook minder gelukkig. Dat concluderen de onderzoekers die keken naar een verband tussen de onbetaalbaarheid van wonen en de mentale gezondheid in de periode van 2008 tot 2019.
Steeds meer mensen zijn meer dan 30% van hun inkomen kwijt aan woonlasten. In verschillende studies is dat de kritieke grens voor de betaalbaarheid van wonen.
De woonstress zit bijna volledig in de huursector, concluderen de onderzoekers. Daarom hebben vooral jongvolwassenen, mensen met lage inkomens en ouderen er last van. Als de mentale gezondheid verslechtert, kan dat een belemmering zijn voor een beter inkomen en betere huisvesting.
Daarmee gaan de gevolgen van de huidige wooncrisis verder dan alleen een gebrek aan toegang tot de huisvesting zelf, schrijven de onderzoekers: “Als huisvesting onbetaalbaarder en onzekerder wordt, ervaart een groter deel van de bevolking financiële stress. Met ernstige gevolgen voor het mentale en psychische welzijn.”
Sterke huurbescherming onder druk
Van oudsher heeft Nederland een grote sociale woningbouwsector en relatief sterke huurbescherming, zo staat in het onderzoek. Door de jaren heen zijn betaalbaarheid en bescherming echter steeds verder onder druk komen te staan. Huren zijn gestegen en meer woningen vallen onder de vrije huursector. Daarnaast is het aantal flexibele huurcontracten toegenomen.
Huishoudens met een gemiddeld tot hoger inkomen hebben meer kansen gehad om van een huurcontract over te stappen naar eigen woningbezit. Bij lagere inkomensgroepen is die kans er vaak niet, waardoor zij eerder te maken hebben met onbetaalbaarheid van wonen en verslechterde huurbescherming.
Tijdelijke huurcontracten
Een woonvorm die tot veel stress kan leiden, is het tijdelijke huurcontract. In Den Haag is op 13 september een rondetafelgesprek gehouden over tijdelijke huurcontracten. Daaraan namen onder meer de Woonbond, Aedes en Vastgoedbelang deel.
Om 1630 uur een rondetafelgesprek over tijdelijke huurcontracten. Met @PieterGrinwis maakte ik een wet om daaraan een einde aan te maken.
“Tijdelijke huurcontracten” https://t.co/SOyAgCqmqF
— Henk Nijboer (@henknijboer) September 13, 2022
De ChristenUnie en PvdA hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend om tijdelijke huurcontracten te verbieden. Zo’n 60% van de nieuwe huurcontracten in de particuliere sector is tijdelijk. Mensen moeten daardoor vaker verhuizen, wat tot stress en hoge kosten leidt, aldus Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU). De initiatiefnemers hopen dat de nieuwe wet in juli 2023 in kan gaan.
De Woonbond liet tijdens het rondetafelgesprek weten achter een verbod te staan. “Geen enkele huurder wil een tijdelijk contract. De behoefte aan tijdelijkheid ligt bij de verhuurder”, aldus directeur Zeno Winkels.
Vastgoedbelang, de belangenvereniging voor woningbeleggers, liet eerder weten weinig te voelen voor het voorstel. Volgens voorzitter Jack de Vries werkt het voorstel averechts. Door nog meer regelgeving zal het huuraanbod volgens hem alleen maar afnemen.
Bron: Woonstress slaat vooral toe bij jongeren en mensen met laag inkomen | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel