Wie medicus in opleiding is, heeft met enkele lastige situaties te maken. Denk aan het ontbreken van een vast contract. Dat maakt bijvoorbeeld het kopen van een huis een stuk lastiger. Hoe moet je immers aan een hypotheek komen? Er zijn mogelijkheden voor verschillende soorten artsen in opleiding.
Partnercontent van Lequal
Wanneer je als medicus in opleiding aan een hypotheek wilt komen, dan zijn er meerdere opties. Een belangrijke mogelijkheid is die van het flexinkomen. Dit zijn hypotheekregels die gelden voor mensen die geen vast contract en ook geen intentieverklaring hebben.
Het inkomen voor de hypotheek wordt dan gebaseerd op het flexinkomen. Dit is het gemiddelde van je verdiensten over de drie meest recente kalenderjaren. Je telt je drie jaaropgaven op en deelt deze door drie. Zo kun je zien of je gemiddelde een beetje overeenkomt met je huidige inkomsten. Verdien je nu minder? Dan is dat het uitgangspunt, en niet het gemiddelde.
Een hypotheekaanbieder voor artsen
Je kunt het ook over een hele andere boeg gooien als medicus in opleiding. Je zoekt dan een aanbieder die een hypotheek heeft die speciaal voor deze doelgroep bedoeld is, bijvoorbeeld een hypotheek voor medici.
Dit kan een oplossing zijn wanneer je nog geen stabiel inkomen over de laatste drie jaar kunt tonen, maar wel een goede woning nodig hebt. Het is goed om te weten dat er meerdere aanbieders op de markt zijn die een dergelijk beleid voeren. Ze kijken naar jouw inkomen en bepalen of het een zogenoemd bestendig inkomen is. Dit staat gelijk aan een vast inkomen.
Een beter perspectief
Het voordeel van kiezen voor een aanbieder die specifieke mogelijkheden voor artsen in opleiding biedt, is dat je een beter toekomstperspectief geboden krijgt. Het is namelijk zo dat artsen vrijwel altijd beter gaan verdienen op de lange termijn. Dit perspectief moet dus ook benut worden door een echte verstrekker.
Het risico voor de doelgroep artsen in opleiding is veel kleiner dan dat voor andere doelgroepen zonder contract. Het is belangrijk dat dit wordt meegewogen. Zo kun je nu vast stappen zetten die je helpen om een goede toekomst op te bouwen.
Het berekenen van het inkomen
Het is natuurlijk wel belangrijk om het inkomen goed te berekenen. Dit doe je door een werkgeversverklaring op te vragen. Daarop is je salaris te vinden. Ook zaken zoals de vakantietoeslag, de dertiende maand en een eventuele onregelmatigheidstoeslag is daarop terug te vinden.
Wanneer je dus nog niet heel lang werkt, of je bent net flink in salaris omhoog gegaan, dan kun je dat op deze manier aantonen. Zo heb je dus direct ook veel meer mogelijkheden om te zorgen dat je alles uit je inkomen haalt. Vooral voor een huisaankoop is dat van belang.
Toekomstig inkomen is niet mee te rekenen
Hoewel je dus kunt aantonen dat je er beter voor staat dan het misschien lijkt, is het wel belangrijk om realistisch te blijven. Toekomstig inkomen kun je niet meerekenen in je hypotheekaanvraag. Ook niet wanneer je dit via dit specifieke doelgroepenbeleid doet.
Je gaat weliswaar vrijwel zeker veel meer verdienen in de toekomst, maar die stijgingen tellen niet mee. Alleen stijgingen in de komende zes maanden kunnen meetellen. Dit gaat dan om inkomensstijgingen die onvoorwaardelijk zijn, zoals afspraken die in de CAO zijn gemaakt. Daar kun je wel op voorhand al van profiteren, wanneer je een hypotheek gaat aanvragen.
Bron: Hypotheek voor medisch specialisten | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel