Volgend jaar zal de betaalbaarheid van koopwoningen er ondanks dalende prijzen niet beter op worden. Dat komt doordat daarnaast de hypotheekrente stijgt en mensen minder te besteden hebben. Dat verwacht het economisch bureau van Rabobank.
In oktober daalden de huizenprijzen voor de derde maand op rij ten opzichte van de maand ervoor. Wel waren bestaande koophuizen in oktober (mede door harde prijsstijgingen eerder dit jaar) volgens cijfers van Rabobank nog 7,8% duurder dan in dezelfde maand een jaar geleden. De NVM kwam voor het derde kwartaal op een gemiddelde stijging van 2%.
Tekst loopt door onder grafiek
Bron: CBS/Kadaster, bewerking Raboresearch
Door de gestegen hypotheekrente is de betaalbaarheid van huizen verslechterd, zodat er bij de huidige hoge prijzen minder vraag naar koopwoningen is. Hierdoor worden minder huizen verkocht, loopt het aanbod op en zijn de huizenprijzen begonnen met dalen, stellen de Rabo-onderzoekers.
Tekst gaat verder onder grafiek
Bron: De Nederlandsche Bank, bewerking RaboResearch
Ondanks kleine verlagingen in de afgelopen weken zijn de hypotheekrentes in een relatief kort tijdsbestek sterk opgelopen. Inmiddels ligt de gemiddelde hypotheekrente bij nieuwe hypotheekvragen alweer een stuk hoger dan hier weergegeven, omdat de cijfers van DNB betrekking hebben op het moment van passeren bij de notaris.
Deel potentiële kopers haakt af
Een hogere rente betekent dat mensen fors minder kunnen lenen voor een woning ten opzichte van hun inkomen. Maar voor die kleinere hypotheek zijn ze maandelijks wel honderden euro’s meer kwijt. Daardoor raakt een groter deel van het woningaanbod voor hen uit zicht.
Tekst gaat verder onder grafiek
Bron: RaboResearch
Geld.nl: kosten hypotheek in 2022 gestegen met 230%
Een hypotheek afsluiten is in 2022 door de hard gestegen rente fors duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse rente-update van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In januari betaalden afsluiters voor een annuïteitenhypotheek van 20 jaar vast met NHG-garantie gemiddeld 1,41%. rente Dat is nu 4,58%. Omgerekend dus een stijging van 230% “Bij een hypotheek van € 320.000 betaal je nu bruto (voor hypotheekrenteaftrek) € 546 per maand meer dan in januari van dit jaar”, voegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl toe. “Na de hypotheekrenteaftrek betaal je nu nog steeds ongeveer 180 euro per maand meer.”
De hogere hypotheekrentes drukken de vraag en daarmee ook de huizenprijzen. Juist snelle veranderingen in hypotheekrentes werken doorgaans vlotter (en sterker) door in de huizenprijsontwikkeling dan wanneer de hypotheekrentes over een langere periode geleidelijk aan toenemen.
Daling van 6,6% t/m 2024
De bank verwacht dat de ingezette huizenprijsdaling de komende jaren doorzet. Dit jaar zijn bestaande koophuizen nog 13,7% duurder dan in 2021, vooral door een sterke groei van de huizenprijzen aan het eind van 2021 en het begin van 2022. Maar voor 2023 gaat Rabobank uit van een gemiddelde huizenprijsdaling van 3,0%, gevolgd door een daling van nog eens 1,5% in 2024. Daarmee zijn bestaande koophuizen eind 2024 naar verwachting 6,6% goedkoper dan in het derde kwartaal van dit jaar. Huizenkopers betalen dan ongeveer evenveel voor een bestaand koophuis als eind 2021.
Betaalbaarheid voor starters
Ondanks de dalende huizenprijzen betekent de hogere rente dus per saldo dat koopstarters de komende tijd niet beter af zijn dan in het derde kwartaal van 2022. In het basisscenario zakken de maandlasten van de – op dat moment al flink in prijs gedaalde – doorsnee starterswoning pas tegen het einde van 2023 onder het niveau van het derde kwartaal van 2022. Vooral in het lagere-rente-scenario zijn starters qua netto maandlasten in 2024 duidelijk beter af.
Bron: CBS, WoON 2021, RaboResearch. Noot: bij de berekening van de maandlasten bij verschillende rentes is uitgegaan van ongewijzigde fiscale omstandigheden
Bron: Betaalbaarheid blijft probleem ondanks prijsdaling | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel