De hypotheekrente is al een maand of vijf maand stabiel. Maar de langlopende rente zou in de tweede helft van het jaar wel eens kunnen gaan dalen, verwachten het economisch bureau van ABN AMRO en de Hypotheker.
De piek van de marktrente komt in zicht, voorspellen economen van ABN AMRO. De meest recente verhoging door de Europese Centrale Bank bedroeg nog ‘slechts’ 25 in plaats van 50 basispunten.
Economische groei afgenomen
Door de afgelopen renteverhogingen is de economische groei in de eurozone fors afgenomen. Het bruto binnenlands product (bbp) is in het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 min of meer gestagneerd. Ook is de inflatie hard gedaald en de kerninflatie (inflatie exclusief de volatiele componenten als voedsel en energie) lijkt over het hoogtepunt heen, aldus ABN AMRO.
De economen verwachten dat de ECB de rente tijdens haar vergaderingen van juni en juli nogmaals zal verhogen met 25 basispunten en dat ze daarna een pauze inlast. Daardoor zal de economie van de eurozone een aantal kwartalen ‘mild’ krimpen, met een verder dalende inflatie tot gevolg. Tegen het einde van het jaar kan de ECB dan van koers veranderen en de rente geleidelijk verlagen. Zo kan ook de langlopende rente inzakken.
Minimale renteverschillen
De Hypotheker kwam deze week met soortgelijke verwachtingen. “We zien minimale verschillen in de gemiddelde hypotheekrente over de afgelopen vijf maanden. Hieruit kunnen we concluderen dat de hypotheekrente ten opzichte van 2022 – toen nog een flinke stijging zichtbaar was – is gestabiliseerd”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. Daarnaast zijn de verschillen tussen de rentevaste periodes historisch klein. Zo bedraagt het verschil tussen de gemiddelde 20- en 30-jaars rente slechts 0,08 procentpunt.
Luiten: “Onze verwachting voor de renteontwikkeling hangt samen met de inflatieverwachting. Door de renteverhogingen wordt lenen duurder; hierdoor valt de vraag waarschijnlijk terug en neemt de prijsdruk af, wat een neerwaarts effect heeft op de inflatie. Bij een laagconjunctuur kan de ECB de depositorente mogelijk weer verlagen. Hierdoor is de kans groot dat later dit jaar een daling van de langere rentes in het vooruitzicht ligt.”
Leencapaciteit neemt toe
“In combinatie met de dalende huizenprijzen worden de mogelijkheden voor huizenkopers hierdoor groter”, aldus Luiten. “Door toch te kiezen voor een iets hogere rente kunnen zij tien jaar langer verzekerd zijn van stabiele maandlasten; bovendien zijn de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2023 met zo’n 5% gestegen: de grootste stijging in 40 jaar. Voor sommige woningzoekenden heeft dit als gevolg dat hun leencapaciteit toeneemt, wat hun vooruitzichten op de huizenmarkt verder kan verbeteren.”
Aantal hypotheekaanvragen per maand verdeeld in kopers (rood) en niet-kopersmarkt (blauw) + het percentage kopers t.o.v. de totale hypotheekmarkt per maand. © HDN
Starters en verbouwers doen meeste aanvragen
HDN registreerde in mei 30.248 hypotheekaanvragen. Dit aantal is vergelijkbaar met het gemiddelde van de eerste vier maanden van het jaar (30.279). Maar het ligt nog wel 27% lager dan dezelfde maand een jaar geleden, toen de hypotheekmarkt begon af te koelen vanwege rentestijgingen.
Het aandeel starters (de door HDN onderscheiden categorieën Starter Jong, Starter Stabiel en Starter Hoog Segment bij elkaar opgeteld) bedroeg in mei 2022 nog 25%, maar is al geruime tijd aan het stijgen. Afgelopen maand bedroeg hun aandeel 35%. Ook deden verbouwers veel aanvragen: 5.911, zo’n 20% van het totaal.
Bron: Daling langlopende hypotheekrente verwacht | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel