Prijzen van koopwoningen stabiliseren sneller dan verwacht. Dat meldt Rabobank in haar kwartaalbericht Woningmarkt. Dit gebeurde al in juni, terwijl de bank eerder nog uitging van volgend jaar. In 2024 gaan de huizenprijzen weer stijgen, melden de Rabo-economen.
De daling van de huizenprijzen lijkt daarmee sneller voorbij dan verwacht. Dit komt volgens Rabobank omdat de hypotheekrentes in de afgelopen maanden niet verder zijn gestegen, terwijl de inkomens juist zijn toegenomen. Hierdoor kunnen kopers meer lenen, terwijl het tegelijkertijd lastiger is om te huren in de vrije sector. Zodoende groeit de vraag naar koopwoningen, terwijl het aanbod klein blijft. Dat werkt door in de prijzen van koopwoningen.
Vertrouwen lijkt terug te keren
Ook lijkt het vertrouwen in de koopmarkt weer iets terug te keren, stelt Rabobank. Na de scherpe val vorig jaar, bleef het vertrouwen in de koopwoningmarkt in de eerste helft van 2023 vrij stabiel. Door de dalende woningprijzen zien vooral starters en huurders de markt weer iets minder somber in, meer dan woningbezitters. Niettemin zijn nog steeds meer mensen negatief dan positief gestemd.
Potentiële huizenkopers blijken bovendien weer actiever te zoeken. Zo neemt het aantal contactaanvragen per beschikbare woning sinds begin dit jaar toe. NVM en Makelaarsland zien het aantal bezichtigingen per woning weer stijgen, schrijven de economen.
Huizenprijzen stijgen weer in 2024
In de rest van 2023 blijven de prijzen van bestaande koophuizen min of meer stabiel, voorspellen de Rabo-economen. Gemiddeld vallen de prijzen dit jaar 3,5% lager uit dan in 2022. De bank heeft de voorspelling daarmee flink naar boven bijgesteld. Afgelopen voorjaar ging de Rabobank nog uit van een daling van 7,5%. Volgend jaar stijgen de prijzen naar verwachting weer. Rabobank gaat uit van een gemiddelde prijsstijging van 2,4% ten opzichte van 2023.
Lees verder onder de afbeelding:
Minder woningverkopen
In de eerste helft van dit jaar zijn 7% minder woningen verkocht dan in de eerste helft van 2022. Per provincie waren er verschillen te zien. In Utrecht, Groningen en Gelderland bleef die daling beperkt tot 4%. In Friesland en Limburg was sprake van een verkoopdaling met 15%.
Lees verder onder de afbeelding:
Het is opvallend dat het aantal verkopen niet samenhangt met de betaalbaarheid van woningen, zegt Rabobank. Zo zijn woningen in Zuid-Limburg gemiddeld een stuk goedkoper dan in de Randstad, maar zijn juist in Limburg minder woningen verkocht terwijl in steden als Amsterdam en Utrecht de verkopen redelijk stabiel blijven. De economen denken dat dit te maken heeft met de relatief jonge bevolkingsgroep in de grote steden. Het zijn vooral starters die weer vaker een huis zoeken, terwijl doorstromers afhaken.
Gebrek aan aanbod
In totaal zullen dit jaar 180.000 woningen van eigenaar veranderen, staat in de update. Volgend jaar zal dit iets teruglopen naar 170.000. Een gebrek aan aanbod is de belangrijkste oorzaak. Als gevolg van de stijgende rente, zetten minder eigenaren hun huis te koop. Bovendien is de markt voor nieuwbouw vastgelopen, waardoor ook de doorstroming in bestaande koopwoningen afneemt.
Lees hier het volledige Kwartaalbericht Woningmarkt van Rabobank
Bron: Rabobank: daling huizenprijzen eerder voorbij dan verwacht | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel