De weinige seniorenwoningen die nieuw worden opgeleverd, passen niet bij de woonwensen van 65-plusparen. Het aanbod bestaat vooral uit huurwoningen in grootschalige complexen, terwijl senioren zoeken naar koop en kleinschalig.
In Nederland zijn dit jaar slechts een krappe vierduizend seniorenwoningen gebouwd. Dat is nog geen 1,5% van de beoogde 290.000 nieuwe seniorenwoningen die er voor 2030 moeten staan. Het kleine aantal ligt verder onder de jaarlijkse doelstelling. Dat blijkt uit een analyse van Cobouw. Deze cijfers onderstrepen de bevindingen van ABN AMRO, die in mei dit jaar al waarschuwde voor achterstand.
Gerealiseerde ouderenwoningen in 2024. Bron: Cobouw
Drie soorten seniorenwoningen
De analyse omvat de nieuwbouw van drie typen seniorenwoningen: geclusterde zorgwoningen, geclusterde ouderenwoningen en nultredenwoningen voor senioren. In de geclusterde zorgwoningen is intensieve zorg mogelijk. De gewone woningclusters zijn voor ouderen die beperkt thuiszorg nodig hebben en de nultredenwoningen zijn gelijkvloerse appartementen voor meer zelfstandige senioren. In de eerste categorie zijn de meeste woningen opgeleverd, terwijl de voorkeur van ouderen juist uitgaat naar de laatste twee woonvormen.
Verdeling huur- en koopwoningen in geclusterde ouderenwoningen 2024. Bron: Cobouw
Liever kleinschalig en koop
Senioren verhuizen het liefst naar relatief kleine complexen waar ze nog lang zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Als het nodig is met wat thuiszorg. Toch bevindt driekwart van de dit jaar opgeleverde woningen zich in grote complexen met meer dan 30 woningen. Nagenoeg alle zorggeschikte woningen zijn ook huurwoningen, terwijl bijna 60% van de 65-plusparen en een kwart van de alleenstaande 65-plussers de voorkeur geeft aan een koopwoning. Dat blijkt uit het WoonOnderzoek uit 2021 van het ministerie van BZK.
Vergrijzing en zorgvraag
De pijplijn aan nieuwe seniorenwoningen belooft de komende twee jaar een beter beeld, maar het aantal van 290.000 voor 2030 lijkt nog ver weg. Een berekening op basis van de huidige cijfers geeft de inschatting van jaarlijks minder dan zesduizend nieuwe seniorenwoningen 2025 en 2026. De doelstelling van 290.000 woningen, zoals geformuleerd in het Programma Wonen en Zorg voor Ouderen, is er om de toenemende vergrijzing en zorgvraag het hoofd te bieden. Bovendien geven verhuizende ouderen nieuwe mogelijkheden aan starters die op de huidige woningmarkt weinig kansen hebben.
Bron: Nieuwe seniorenwoningen sluiten niet aan op woonwensen | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel