Gemeenten die te streng parkeerbeleid hanteren, kunnen daarmee soms woningbouw blokkeren. Als er plek is voor extra huizen maar niet voor parkeerplekken, gaat de bouw vaak niet door. Er is daarom flexibeler parkeerbeleid nodig, stelt Platform31.
Het gaat vooral om extra woningen, die in stedelijk gebied aan bestaande gebouwen kunnen worden toegevoegd. Dat kan bijvoorbeeld via het optoppen van bestaande gebouwen, het splitsen van woningen of de ombouw van kantoren naar woonhuizen. Strenge parkeernormen vertragen of blokkeren die extra woningbouw. Daardoor neemt ook de druk toe op bouwlocaties in het buitengebied.
Kennis- en netwerkorganisatie Platform31 doet daarom een aantal voorstellen om het parkeerbeleid flexibeler te maken. De organisatie is betrokken bij een handleiding die de provincies Utrecht en Zuid-Holland hebben gemaakt over parkeren en verdichten.
Nuleis: geen aanspraak op parkeervergunning
Het beste werkt parkeerregulering, via de invoering van betaald parkeren of minder of geen vergunningen uitgeven. Minpunt: dit is geen populaire maatregel. In gemeenten als Katwijk, Haarlem en Amersfoort veegden bewoners in een referendum betaald parkeren van tafel. Gemeenten kunnen ook een ‘nuleis’ invoeren. Dan is voor bewoners van een nieuwe woning vastgelegd dat ze geen aanspraak kunnen maken op een parkeervergunning.
Meer maatwerk kan ook een optie zijn. Door beleid af te stemmen op de specifieke situatie kunnen gemeenten voorkomen dat parkeren een probleem wordt. Zo kan een gemeente zorgen voor extra mogelijkheden in openbaar vervoer op die plek.
Als derde oplossing noemt Platform31 het optimaal gebruik maken van de bestaande ruimte op straat. Bijvoorbeeld parkeerplaatsen op eigen terrein, het dubbel gebruik van bestaande voorzieningen of het toestaan van straatparkeren.
Steeds vaker autovrije wijken
Nieuwe woonwijken waar geen rekening wordt gehouden met parkeermogelijkheden, komen intussen steeds vaker voor. Zo begon de gemeente Utrecht in maart met de bouw van Merwede, de grootste autovrije stadswijk van Nederland. De wijk ligt aan de rand van het centrum en niemand van de 1200 bewoners kan een auto voor de deur parkeren. De wijk krijgt wel 250 deelauto’s en meer dan 21.000 fietsparkeerplekken.
Ook in Nijmegen vaart de gemeente een autovrije koers. Hierdoor is er onder meer in een project met 324 koop- en huurappartementen in het centrum slechts plek voor een deel van de auto’s van de nieuwe bewoners.
Vereniging Eigen Huis (VEH) en de ANWB zijn kritisch over een opmars van autovrije wijken. De ANWB meldt na een onderzoek onder eigen leden dat 87% de mogelijkheid wil om de auto in de wijk te kunnen parkeren. Volgens de bond is wonen zonder parkeren voor een heel kleine groep interessant.
VEH denkt dat een deel van de bewoners van zo’n autovrije nieuwbouwwijk toch een auto bezit en die dan ergens anders gaat parkeren. Vooral voor gezinnen is een auto nu eenmaal noodzaak om kinderen te kunnen wegbrengen, aldus de vereniging.
Bron: Streng parkeerbeleid gemeente blokkeert woningbouw | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel