De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer steeg het eerste kwartaal van dit jaar met 6,2 procent. Wageningen is de grootste stijger. Amsterdam, Utrecht en Haarlem blijven de duurste steden om in te huren.
De prijsstijging blijkt uit de Kamernet Verhuurrapportage Q1 2025, dat de prijzen vergelijkt tussen het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2024. De gemiddelde kamerprijs stijgt van 658 euro naar 683 euro per maand. Het onderzoek omvat de huurprijzen van kamers in 19 Nederlandse studentensteden en van appartementen in 12 van deze steden.
Wageningen en Leiden grootste stijgers
De grootste prijsstijgingen voor studentenkamers werden gemeten in Wageningen (19,7 procent) en Leiden (18,4 procent). Alleen in Tilburg daalde de gemiddelde huurprijs met 2,4 procent. Amsterdam, Utrecht en Haarlem blijven de duurste steden om in te huren. Het aanbod van studentenkamers is weliswaar toegenomen met 2 procent ten opzichte van vorig jaar, maar het tekort blijft groot.
Flinke verschillen tussen studentensteden
Amsterdam blijft met afstand de duurste studentenstad van Nederland. Een kamer kost daar nu gemiddeld 979 euro per maand na een stijging van 3,2 procent. Ook in Utrecht (803 euro) en Haarlem (770 euro) moeten studenten dieper in de buidel tasten. Vorig kwartaal voerden Amsterdam, Utrecht en Haarlem ook de lijst aan. Wie op zoek is naar een meer betaalbare studentenkamer, moet in Enschede kijken. Daar betalen studenten gemiddeld 397 euro per maand, ondanks een prijsstijging van 4,2 procent. Het prijsverschil met Amsterdam is maar liefst 582 euro. Ook in Ede (450 euro ) en Wageningen (450 euro) blijven de prijzen relatief laag. De vraag is hoelang dit zo blijft, nu de huurprijzen daar flink zijn gestegen: met 8,4 procent in Ede en 19,7 procent in Wageningen.
Kamerhuurprijzen Q1 2025. Bron: Kamernet
Oproep aan beleidsmakers
Jim Bijwaard, COO van Kamernet: “De prijzen voor een studentenkamer blijven stijgen, terwijl het aanbod nauwelijks toeneemt. Dit betekent voor veel studenten: weinig keuze en hogere kosten. Wetgeving, zoals de Wet Betaalbare Huur en Box 3, kan verhuurders ontmoedigen om hun panden te blijven verhuren, doordat de belastingdruk en regels het financieel minder aantrekkelijk maken. We blijven beleidsmakers oproepen om effectieve en langetermijnoplossingen door te voeren die de woningmarkt beter toegankelijk maken voor iedereen.”
Duurste appartementen in Haarlem
Naast studentenkamers zijn appartementen duurder geworden. De gemiddelde huurprijs voor een appartement steeg met 3,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Haarlem voert de lijst aan met een gemiddelde huurprijs van 2.230 euro per maand, gevolgd door Amsterdam met 2.164 euro. Op plek drie staat Rotterdam, waar de gemiddelde huurprijs uitkomt op 1.644 euro. De meest betaalbare appartementen zijn te vinden in Leeuwarden (795 euro), Maastricht (827 euro) en Breda (931 euro).
Bron: Studentenkamers opnieuw duurder | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel