Maar liefst 20 procent van alle Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar is niet gelukkig met de huidige woning. Een derde wil bij familie intrekken en 37 procent neemt liever zelf familie in huis.
Dit blijkt uit de Mantelzorgmonitor van Beep for Help, dat 1.048 Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar oud ondervroeg. Vooral vrouwelijke vijftigplussers blijken enthousiast van het vooruitzicht om bij andere familieleden te gaan wonen: 37 procent. Mannen kijken er in iets mindere mate naar uit: 28 procent.
Veel vijftigplussers willen bij familie intrekken. Bron: Beep for Help
Veel kamers, trappen en een tuin
“De huidige wooncrisis brengt ook voor ouderen veel uitdagingen met zich mee”, zegt Margreth van Kuijl, People Manager bij Beep for Help. “Veel ouderen wonen in een groot gezinshuis met veel slaapkamers, trappen en een ruime tuin, wat oorspronkelijk goed aansloot bij hun situatie. Naarmate de gezondheid en gezinssamenstelling verandert, past dezelfde woning vaak niet meer bij hun behoeften.”
Veel vijftigplussers vinden hun huis ongeschikt. Bron: Beep for Help
Andere blik door woningnood
Met name het sociale aspect maakt dat Nederlandse vijftigplussers niet blij zijn met hun huidige huis. Zo zou 43 procent van de ondervraagden graag samenwonen met andere ouderen in een woongroep. Maar liefst elf procent van hen staat er zelfs voor open om een student in huis te nemen. Van Kuijl: “Door de woningnood kijken we anders naar wonen dan vroeger. Soms komt een kind weer thuis wonen, maar het kan ook andersom: dat je als kind ruimte maakt voor een ouder die wat extra hulp kan gebruiken.”
Voordelen voor beide partijen
Hoewel het voor ouderen vaak geen gemakkelijke keuze is om naar een andere woning te verhuizen, voelen ze zich wel verantwoordelijk voor het aanpakken van de wooncrisis. Van alle ondervraagden vindt 42 procent dat ouderen een grotere rol moeten spelen in het verlichten van de woonproblematiek. Van Kuijl: “Studenten en starters worstelen met het vinden van betaalbare woonruimte, terwijl ouderen ook niet goed op hun plek zitten en vaak te groot wonen. Het delen van woonruimte biedt voor beide partijen voordelen: ouderen krijgen de hulp die ze nodig hebben, terwijl studenten een betaalbare woonplek krijgen.” Daarbij is het de vraag of jongvolwassenen er niet liever voor kiezen om met elkaar een woning te delen: co-living is inmiddels een groeiende trend.
Convenant ‘Ouderen en toekomstbestendig wonen’
Dat veel ouderen voor hun gevoel vast zitten in een huis dat ze niet meer past, was vorige maand de reden voor het convenant ‘Ouderen en toekomstbestendig wonen’. Dat is een initiatief van diverse partijen uit de hypotheekbranche met als doel doel ouderen te helpen om passend te blijven of te gaan wonen. Dit door hen tijdig inzicht te geven in hun financiële en andere mogelijkheden op het gebied van wonen, verhuizen en hypotheken.
Bron: Een op vijf ouderen niet blij met woning | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel