Nederlanders en Belgen houden van tuinen. Heb je een woning met een tuin? Dan is het slim om die goed aan te pakken. Zo stijgt de waarde van je huis.
Maar een tuin opknappen kan lastig zijn. Hieronder staan vier dingen waar je op moet letten om problemen te voorkomen.
1. Het vinden van de juiste vakmensen
Vakmensen vinden is tegenwoordig lastig. Tuinmannen hebben het vaak erg druk en door de overstap van het officiële telefoonboek naar het web, zijn bedrijven en tuinmannen niet altijd even transparant meer. Kortom: een goede vakman kan veel problemen voorkomen, maar die vinden is niet altijd makkelijk. Zo kun je te maken krijgen met:
onbetrouwbare of onervaren tuinmannen die afspraken niet nakomen
onduidelijke offertes of verborgen kosten
vakmensen die geen ervaring hebben met specifieke wensen, zoals speciale planten
lange wachttijden in het piekseizoen
Bovendien is elke tuin anders en vraagt elke klus om een andere expert. De ene tuinman doet vooral onderhoud, zoals snoeien en maaien. Een ander richt zich op aanleg, zoals bestrating en grondwerk. Daarnaast zijn er verschillende rollen binnen het vakgebied van tuinexperts, zoals:
tuinmannen voor tuinonderhoud en aanleg.
tuinarchitecten die je tuin ontwerpen.
grondwerkers voor het voorbereiden van de bodem en drainage.
bouwers van schuurtjes, overkappingen en schuttingen
Om tuinmannen te vinden kun je gebruikmaken van je netwerk, zoekmachines of speciale platforms waar vakmensen adverteren. Heb je bijvoorbeeld een pand net over de grens in België, rond de regio Antwerpen? Dan heb je mogelijk een enorme tuin waar een goede tuinexpert van groot belang is om alles in orde te maken.
Via het platform Trustup.be vind je betrouwbare vakmannen in deze Vlaamse regio. Je kunt selecteren op offertes en de vakmensen rechtstreeks bellen. Dat maakt alles transparant en duidelijk.
Het gemiddelde uurtarief van een tuinman is momenteel ongeveer 45 euro per uur. Voor een tuinproject van een ontwerper of architect betaal je overigens zomaar 400 euro tot wel 20.000 euro, afhankelijk van je wensen.
2. Bodem- en drainageproblemen
België en Nederland hebben veel verschillende bodems. Zeker in een nat polderlandschap kun je zomaar natte voeten krijgen en is de grond niet altijd even stabiel. Dit kan zorgen voor bodem- en drainageproblemen in de tuin, die aangepakt moeten worden door een expert, voordat er planten, tegels en schuttingen op het erf komen.
De grond onder je tuin bepaalt voor een groot deel hoe je tuin eruit kan zien en functioneert. Hierbij kun je denken aan:
zware kleigrond die slecht water doorlaat,
lastig bewerkbare, zanderige of harde grond,
problemen met de afwatering, waardoor water blijft staan en modder ontstaat,
gevolgen voor je fundering als water niet goed wegloopt.
Daarnaast is het ook goed om te onthouden dat er steeds vaker fikse buien voorkomen in de Benelux, zeker na een flink droge periode. De grond neemt dan minder goed water op. In tuinen met veel tegels blijft het water staan. Kies daarom voor zoveel mogelijk planten in plaats van tegels.
3. Onvoorziene extra kosten
De afgelopen jaren hebben veel huiseigenaren te maken gekregen met inflatie. Zeker kort na de coronapandemie stegen de prijzen van bouwmaterialen als hout sterk. Dat had bijvoorbeeld in 2021 een enorme invloed op de prijzen van tuinsetjes. Het aanleggen van een tuin kan in deze periode dan ook zorgen voor veel onvoorziene extra kosten. Niet alleen de prijs van bouwmaterialen kan fluctueren, ook andere onvoorziene omstandigheden zorgen mogelijk voor problemen, zoals:
afvoeren van oude materialen naar de vuilstort,
extra graafwerk of juist vervlakking van de grond,
beschadigingen aan leidingen of bekabeling,
onvoorziene extreme weersomstandigheden als onweer en hagel.
Het is verstandig deze onvoorziene kosten mee te wegen in een eventuele offerte en je kostenraming, zodat verrassingen vervelend zijn, maar geen ramp voor het tuinproject.
4. Vergunningen en regelgeving
Nederland en België zijn landen waar regels belangrijk worden geacht door de lokale overheden. Je kunt veel zelf bepalen in je tuin, maar als buren ergens last van hebben of bij betrokken worden, is het handig als je de vergunningen en regelgeving in orde hebt. Houd bijvoorbeeld rekening met de volgende zaken:
vergunningen die nodig zijn voor tuinhuisjes, schuttingen of bomen.
afstand tot de erfgrens waar je je aan moet houden.
ladderrecht, waarbij je op het erf van de buren mag komen voor werkzaamheden.
het afvoeren van oude materialen volgens de wet, zoals oude asbesthoudende daken van schuurtjes.
Tip: vraag vergunningen ook altijd op tijd aan, want het kan even duren voordat het gemeenteloket je aanvraag verwerkt heeft en dat kan de tuinverbouwing enorm vertragen.
Bron: 4 problemen waar je tegenaan kunt lopen als je een tuin aanlegt bij je pand | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel