Jarenlang was het volstrekt normaal om boven de vraagprijs te bieden. Maar deze trend is nu voor alle woningtypen verleden tijd, blijkt uit een recente analyse door Ortec Finance: in februari was het aantal overbiedingen voor het eerst sinds maart 2018 nihil.
Landelijk gezien was vanaf 2015 voor alle woningtypen in grote lijnen sprake van toenemende onderhandelingsruimte voor de verkopende partij. Er werd steeds minder onder de vraagprijs geboden. In april 2018 werd voor appartementen voor het eerst gemiddeld méér betaald dan de vraagprijs.
Top van overbiedingen in december 2021
Andere woningtypen volgden. In januari 2020 werd er op tussenwoningen overboden, in mei van dat jaar op hoekwoningen en in november op twee-onder-een-kapwoningen. Het laatste woningtype, de vrijstaande woning, volgde in juli 2021. De stijgende overbiedingen bereikten in december 2021 hun top. Gemiddeld werd in Nederland toen 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen.
Onder de vraagprijs geboden
Maar vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen steeds meer omlaag. En in februari werd gemiddeld gezien op geen enkel woningtype meer overboden. Bij vrijstaande woningen werd gemiddeld zelfs onder de vraagprijs geboden. Daarmee is een einde gekomen aan bijna vijf jaar van overbiedingen.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Transactieprijs ten opzichte van vraagprijs in procenten. © Ortec Finance
Laagste aantal transacties
Ook andere ontwikkelingen op de woningmarkt volgden een negatieve trend. In februari daalde de gemiddelde huizenprijs 0,62%: precies twee keer zoveel als in januari. Bovendien daalde het aantal woningtransacties in februari tot het laagste aantal in drie jaar tijd: minder dan 12.000. Ten opzichte van januari betreft dit een afname van bijna 10%. Ten opzichte van februari vorig jaar is de afname zelfs bijna 16%.
Bron: Aantal overbiedingen tot nulpunt gedaald | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel