ABN AMRO stelt haar raming van de stijging van de huizenprijzen naar boven bij. Voor 2024 verwacht de bank een stijging van 8,5%, in plaats van 7,5% eerder dit jaar. Voor 2025 is de verwachte groei bijgesteld van 5 naar 7%.
Het vertrouwen van (potentiële) huizenkopers is in het derde kwartaal opnieuw gegroeid. Dat heeft een opwaarts effect op de huizenprijzen. De prijsindex voor bestaande woningen lag in augustus 11,2% hoger dan het niveau van een jaar geleden. De aanhoudende loonstijgingen en de dalende hypotheekrente zorgen voor een stijging van de huizenprijzen
Stijging huizenprijzen, vaker overboden
Dat stelt ABN Amro in de nieuwste Woningmarktmonitor. Vanwege deze ontwikkelingen stelt ABN AMRO in deze Woningmarktmonitor de prognoses voor de huizenprijzen naar boven bij: van 7,5% groei naar 8,5% in 2024 en van 5 naar 7% in 2025.
Ook kunnen kopers meer lenen, doordat de leennormen voor hypotheken zijn verruimd. De concurrentie op de woningmarkt neemt hierdoor toe en er wordt weer vaker overboden.
Doorstromers in beweging, nieuwbouw aantrekkelijker
Bestaande woningen stijgen bovendien sneller in prijs dan nieuwbouwwoningen. Dit maakt, in combinatie met de lagere hypotheekrente, nieuwbouw weer aantrekkelijker. Hierdoor stromen meer gezinnen door naar een nieuwbouwwoning en komen hun bestaande woningen vrij. Per saldo neemt dus ook het aantal transacties van bestaande woningen toe.
Tekst gaat verder onder grafiek
Data: CBS, Kadaster; bewerking: ABN Amro
Dit zorgt voor een sterke toename van het aantal transacties – net als in het tweede kwartaal. De bank stelt daarom ook de ramingen voor de stijging van het aantal transacties voor dit jaar bij, van 10 naar 12%. Wel verwacht ABN AMRO dat deze stijging in 2025 veel lager zal uitvallen, doordat de doorstroming naar nieuwbouw in de loop van volgend jaar waarschijnlijk zal stagneren bij gebrek aan nieuw opgeleverde woningen.
Funda Index: duurzaamheid maakt nieuwbouw steeds aantrekkelijker
70% van de woningzoekers op funda staat open voor een nieuwbouwwoning. Dat blijkt uit de nieuwste Funda Index. Daarmee lijkt nieuwbouw een steeds aantrekkelijker alternatief voor bestaande bouw.
De voornaamste reden voor deze keuze is duurzaamheid, gevolgd door het feit dat woningzoekers voor nieuwbouw niet in een biedingsstrijd terechtkomen. De kabinetsplannen om jaarlijks veel nieuwe woningen te bouwen, maken nieuwbouw bovendien aantrekkelijker.
Van de woningzoekers die geïnteresseerd zijn in nieuwbouw heeft 43% geen bezwaar om langer te wachten. 27% van de woningzoekers geeft aan door deze plannen meer interesse te hebben in nieuwbouw. 30% van de respondenten staat helemaal niet open voor nieuwbouw en kiest alleen voor bestaande woningen. De belangrijkste reden is de karakteristieke bouwstijl van bestaande bouw.
Uitponden zorgt vooral voor meer appartementen
Philip Bokeloh, econoom Woningmarkt, ABN Amro. Foto ABN Amro
Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen schommelt nogal. Het aantal afgegeven bouwvergunningen neemt na een daling in 2023 weer toe, maar hier zit een grens
aan, benadrukt ABN AMRO. “Het aantal transacties van nieuwe woningen wordt volgend jaar vooral bepaald door het aantal woningen dat wordt bijgebouwd. Tot nu toe zijn zo’n 90.000 woningen in aanbouw genomen, die pas over één tot twee jaar worden opgeleverd. Hierdoor blijft de overheidsdoelstelling van jaarlijks minstens 100.000 woningen erbij voorlopig nog uit zicht”, zegt Philip Bokeloh, Econoom Woningmarkt van ABN AMRO, in een persbericht.
Tekst gaat verder onder grafiek
Data: CBS; bewerking: ABN Amro
“Een positieve ontwikkeling is dat meer bestaande woningen van eigenaar wisselen nu steeds meer huurwoningen verkocht worden”, stelt Bokeloh. “Hierdoor komen vooral goedkopere woningen met een laag energielabel – doorgaans appartementen – vrij. We zien vooral in de grote steden dat het aandeel appartementen in woningtransacties toeneemt. Hiervan kunnen vooral starters profiteren, mits zij bereid zijn deze vaak oudere woningen op te knappen en te verduurzamen.”
Bron: ABN Amro: prijzen blijven stijgen; 7% in 2025 | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel