Duurzaam bouwen gaat veel verder dan alleen een gebouw neerzetten en energie vergelijken om energie te besparen. Het is een totaalplaatje, van het bouwproces tot het gebruik van het gebouw.
Dus echt van de eerste stenen leggen, de schilder die de muur komt doen tot aan wonen. Hierbij staat de impact op het milieu centraal. Er zijn allerlei normen bedacht om te bepalen hoe duurzaam een gebouw is.
Het hoofddoel? De belasting op het milieu zo veel mogelijk verminderen. Een van de bekendste normen is BENG, wat staat voor ‘Bijna Energieneutraal Gebouw’. Deze norm heeft de overheid ingevoerd voor nieuwe huizen vanaf 2020. Hiermee willen ze de behoefte aan warmte en fossiele energie verminderen en het gebruik van hernieuwbare energie verhogen. Laten we eens kijken wat de opties zijn.
Passief huis
Passief bouwen is wereldwijd super populair aan het worden als manier om energiezuinig te leven. De kenmerken hiervan zijn simpel maar effectief. Eerst en vooral zorgt geweldige isolatie en het luchtdicht maken van je huis ervoor dat de bewoners lekker warm blijven zonder veel te stoken.
Ook worden ‘thermische bruggen’ geminimaliseerd. Dat zijn plekken waar warmte kan ontsnappen. En wist je dat een passief huis ook zorgt voor een goede luchtkwaliteit binnen? Dat komt door de lage infiltratie van buitenlucht en een slim ventilatiesysteem met filters.
Een passief huis heeft bijna geen extra verwarming nodig, dus het energieverbruik is heel laag. Wanneer je dan ook kiest voor overstappen energie zul je een heleboel geld besparen. Het klinkt allemaal logisch, maar het ontwerpen en bouwen van zo’n huis vraagt wel extra kennis en aandacht.
Actief huis
Een actief huis produceert meer energie dan het gebruikt. Dit betekent dat je op het einde van de rit een energierekening hebt van nul euro. Hoe gaaf is dat? Wat een actief huis bijzonder maakt, is dat het de extra, zelf opgewekte hernieuwbare energie terug kan geven aan het energienet. En daarvoor kun je soms groenestroomcertificaten krijgen.
Om zo’n huis te bouwen, heb je wel geavanceerde technologieën nodig om genoeg energie op te wekken. Het is wel zo dat een actief huis meer kost dan een huis dat gewoon weinig energie verbruikt, dat komt door de extra investeringen in die energieopwekkende systemen.
En eerlijk is eerlijk, het is op dit moment nog best lastig om die extra kosten terug te verdienen, omdat de subsidies niet altijd toereikend zijn en de opbrengst van die groenestroomcertificaten beperkt is.
Ecologisch / biobased bouwen
Ecologisch bouwen is super interessant, want hierbij worden vooral natuurlijke materialen, zoals hout, stro, leem en bamboe gebruikt. Deze materialen zijn veel beter voor het milieu omdat ze kunnen worden vernieuwd binnen de tijd dat het huis staat.
Het bouwen van een huis met deze ‘biobased’ materialen is niet alleen duurzaam, maar het zorgt ook voor een fijnere sfeer binnen. Het geeft je bovendien een goed gevoel, omdat het laat zien hoe nauw we verbonden zijn met de natuur.
Bron: Duurzaam bouwen: wat zijn de mogelijkheden? | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel