Als woningbezitter streef je natuurlijk altijd naar efficiëntie en kostenbesparing in je energieverbruik. Een dynamisch energiecontract kan hieraan bijdragen. Maar wat houdt zo’n contract eigenlijk in? Wat zijn de voordelen en welke zaken moet je in je achterhoofd houden als je hiervoor kiest? In dit artikel bespreken we alle ins en outs van dynamische energiecontracten.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Bij een dynamisch energiecontract fluctueert de energieprijs op basis van de realtime marktprijzen. Joris Kerkhof, Expert Energie bij Independer zegt hierover “De prijzen kunnen hierdoor van dag tot dag schommelen. Dit type energiecontract verschilt daarom van een variabel energiecontract waar wel een vast bedrag wordt afgesproken voor een aantal maanden.”
Voordelen van dynamische energiecontracten
Een variabel energiecontract biedt meerdere voordelen. We noemen er enkele:
Kostenbesparend
Dynamische energiecontracten maken gebruik van realtime prijsinformatie op de energiemarkt. Als je hier op een slimme manier op inspeelt en je verbruik erop aanpast, kan je flink wat energiekosten besparen.
Flexibel
Met dynamische energiecontracten kun je je energieverbruik beter afstemmen op de marktvraag en variërende energieprijzen. Je kan eventueel zelf de energie opslaan wanneer de vraag laag is en de prijzen gunstig zijn, en deze later gebruiken wanneer de vraag hoog is. Dit biedt een enorme flexibiliteit en kan de totale energiekosten verlagen.
Duurzaam
Door slim gebruik te maken van de energiemarkt en te profiteren van groene energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, kunnen consumenten hun ecologische voetafdruk verkleinen. Dynamische energiecontracten stimuleren het gebruik van duurzame energie en dragen bij aan een meer milieuvriendelijke vastgoedsector.
Zaken om rekening mee te houden
Een dynamisch energiecontract heeft veel voordelen, maar er zijn toch een aantal zaken om rekening mee te houden. Overweeg jij een dynamisch contract af te sluiten? Wees je dan bewust van de volgende zaken:
Prijsvolatiliteit:
Energieprijzen kunnen sterk schommelen, dit heeft ook nadelen. Zo kan dit budget planning lastig maken, en in het ergste geval ook hogere kosten veroorzaken.
Marktfluctuaties:
Veranderingen in de markt zijn onvoorspelbaar door factoren zoals vraag en aanbod, geopolitieke gebeurtenissen en weersomstandigheden. Je kunt hier niet altijd op anticiperen, waardoor je soms te maken krijgt met onverwacht hoge kosten.
Strategische beslissingen:
Wil je alles eruit halen wat erin zit? Je moet dan continu de markt monitoren en beslissingen maken op basis van prijsvoorspellingen en marktanalyses. Dit kost tijd en moeite.
Voor wie is een dynamisch energiecontract interessant?
Een dynamisch energiecontract kan interessant zijn voor verschillende soorten verbruikers, zoals:
Energiebewuste consumenten:
Ga jij bewust om met je energie en ben je bereid om je verbruik aan te passen naar de tarieven? Dan kun je profiteren van een dynamisch energiecontract.
Eigenaren van een elektrische auto:
Mensen met een elektrisch voertuig kunnen profiteren van een dynamisch energiecontract. Je kunt je laadtijden aanpassen aan de momenten waarop de energieprijzen lager zijn, zoals ‘s nachts of op momenten met weinig vraag.
Bedrijven met flexibele energievraag:
Ook voor bedrijven met een variabele energievraag kan een dynamisch energiecontract gunstig zijn. Bijvoorbeeld in sectoren zoals de industrie of de landbouw, waar processen met een hoog energieverbruik vaak kunnen worden gepland op basis van de energieprijzen.
Voor- en nadelen tegen elkaar opwegen
Dynamische energiecontracten zijn een veelbelovende optie voor iedereen die wil profiteren van lage energiekosten. Hoewel er risico’s zijn waarmee je rekening moet houden, kunnen de voordelen aanzienlijk zijn.
Wil je liever precies weten waar je aan toe bent? Dan is een vast energiecontract misschien een betere optie. Door energie te vergelijken vind je gemakkelijk de meest voordelige optie voor jou.
Bron: Dynamisch energiecontract: de moeite waard? | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel