De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Dat betekent dat het Woningwaarderingsstelsel wordt uitgebreid en meer huurwoningen eronder gaan vallen. De wet wordt 1 juli van kracht.
Met dit voorstel gaat het woningwaarderingsstelsel (WWS) gelden voor woningen in de vrije huursector tot een huurwaarde van € 1.123. De gereguleerde huur, die eerder alleen voor sociale huurwoningen gold, wordt met deze wet uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 WWS-punten.
Daarnaast krijgen huurders in het middensegment toegang tot de Huurcommissie voor geschillen over onder meer de huurprijs, servicekosten of het onderhoud aan de woning. De regulering van de middenhuur gaat gelden voor nieuwe huurcontracten zolang daar noodzaak toe is en wordt iedere vijf jaar geëvalueerd.
De senaatsfracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Volt, PVV, SP, PvdD en ChristenUnie stemden voor het wetsvoorstel, genoeg voor een meerderheid.
De Eerste Kamer heeft dinsdag 25 juni het wetsvoorstel Wet betaalbare huur aangenomen.
Lees hier meer https://t.co/XBmBErGZ7W
— Eerste Kamer der Staten-Generaal (@EersteKamer) June 25, 2024
Locatie en label grote invloed
De locatie en het energielabel van een woning zijn van grote invloed op of deze met de
Wet betaalbare huur wel of niet onder het gereguleerde huurstelsel valt. Dat blijkt uit onderzoek van Dynamis Research. In het huidige model krijgt het overgrote deel van de huurwoningen met label E meer dan 148 WWS-punten en valt daarmee in de vrije sector. In het nieuwe model, waar de grens bij 187 punten ligt, vallen deze woningen alleen in en rondom Amsterdam en Utrecht in de vrije sector door de hoge WOZ-waardes in deze regio’s.
Tekst gaat verder onder kaart
Bron: Dynamis Research
Dynamis ging voor het onderzoek uit van een referentiewoning van 80 m2. Een zelfde woning met energielabel C, valt in het huidige model in heel Nederland in de vrije sector. In het nieuwe model is dat, net zoals bij energielabel E, in een stuk minder gebieden het geval. Wel is er een sterke toename ten opzichte van energielabel E. Woningen met energielabel C vallen voornamelijk in de Randstad, rond de Veluwe en in Noord-Brabant ook in de vrije sector.
Tekst gaat verder onder kaart
Bron: Dynamis Research
Huurders CBRE naar rechter tegen huurverhoging
Ruim vijfhonderd particuliere huurders stappen gezamenlijk naar de rechter om te voorkomen dat hun verhuurders CBRE Investment Management en Nationale-Nederlanden de huren per 1 juli verhogen. Zij eisen in een kort geding een bevriezing van hun jaarlijkse huurverhoging. Meerdere kantonrechters hebben in eerdere uitspraken een streep hebben gezet door de manier waarop grote vastgoedbeleggers de huren verhogen. Dat meldt het Financieel Dagblad.
De 540 huurders uit onder meer Den Haag, Amsterdam, Woerden en Tilburg die een kort geding hebben aangespannen tegen CBRE IM en NN willen voor die tijd geen huurverhoging betalen, zegt hun advocaat Danish Siddiqui van Forsyte Advocaten. Die komt dit jaar neer op maximaal 5,5%.
Verhuurders vrezen dat zij huurders over de afgelopen vijftien jaar mogelijk tot €6,4 miljard aan te veel geïnde huur moeten terugbetalen. Dat bleek onlangs uit een door de sector aangevraagde studie.
Onder particuliere verhuurders is veel tegenstand tegen de wet, in combinatie met andere regels voor de huurmarkt. Veel vastgoedbeleggers hebben hun panden al te koop aangeboden en recent bleek dat weinig gemotiveerd zijn hun huurwoningen te verduurzamen.
Lees ook: ‘Nieuwe minister staat stevig woningmarktavontuur te wachten’
Bron: Eerste Kamer stemt vóór Wet betaalbare huur | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel