Verhuizen naar een ander land vergt veel toewijding en doorzettingsvermogen, vooral als het naar een land is aan de andere kant van de wereld, zoals Australië. Lees waar je zoal rekening mee moet houden.
Australië lokt velen, maar er zijn er maar weinig die de stap durven te zetten om zich er definitief te vestigen. Emigreren naar en een huis kopen in Australië is een hele onderneming. Zoiets is niet in een dag geregeld. Voor een kort bezoek aan Australië volstaat een toeristenvisum Australië, deze is vrij eenvoudig aan te vragen. Om er definitief te wonen, is een permanente verblijfsvergunning nodig. Die aanvraagprocedure is een stuk lastiger.
Aankoopproces van een huis in Australië
Voordat iemand de beslissing neemt om een huis te kopen in Australië is het belangrijk om te weten hoe het aankoopproces in zijn werk gaat. Voordat de knoop wordt doorgehakt, is het belangrijk te weten welke stappen doorlopen moeten worden bij het kopen van een huis in Australië. Het proces kan namelijk tijdrovend en ingewikkeld zijn, dus het is verstandig om goed op de hoogte te zijn van de verschillende regels en verplichtingen waar je in Australië aan moet voldoen.
Regels en belastingen voor buitenlandse kopers
Er zijn veel regels waar rekening mee moet worden gehouden wanneer een buitenlander of expat een huis koopt in Australië, maar het is geen onmogelijke taak. Zelfs met een tijdelijk of permanent visum is het mogelijk om aanspraak te maken op een hypotheek en zo te kunnen genieten van de voordelen die de Australische huizenmarkt biedt. Lees met welke zaken rekening moet worden gehouden.
Ten eerste moeten buitenlanders die een huis willen kopen in Australië in de meeste staten een stamp duty levy (zegelrecht) betalen. Door de invoering van dit zegelrecht wil Australië ervoor zorgen dat ook buitenlandse huizenkopers een aandeel betalen om overheidsdiensten en infrastructuur te financieren.
Daarnaast geldt er sinds 1 juli 2017 een vermogenswinstbelasting (CGT) voor alle buitenlandse inwoners die een woning verkopen met een waarde van $ 750.000 Australische dollars (€ 515.000). Dit geldt voor alle buitenlandse inwoners, dus ook voor Australische burgers, permanente inwoners en Nieuw-Zeelandse burgers die geen inwoners van Australië meer zijn op het moment dat ze hun huis verkopen.
Ook heeft de Australische regering een bovengrens van 50% ingesteld aan het bezitten van nieuwbouwprojecten door buitenlandse investeerders.
Bovendien geldt in Australië de zogenaamde Ghost Tax of spookbelasting. Dit is een belasting van minimaal $ 5.000 (€ 3.400) per jaar voor onroerend goed dat gedurende minstens 6 maanden per jaar niet wordt bewoond of verhuurd.
Wie een huis heeft gekocht in Australië, moet daar ook zijn belastingaangifte doen. Het Australische belastingjaar loopt van 1 juli tot 30 juni, maar de meeste mensen moeten gewoonlijk hun belastingaangifte voor 31 oktober indienen. Alle belastingtechnische gegevens zoals heffingsnota’s, gemeentelijke belastingen, watertarieven, enz moeten bij de vastgoedbeheerder worden aangeleverd. Hij stelt dan een rapport op met een overzicht van alle uitgaven. De woningeigenaar levert de gegevens aan bij de accountant die de belastingaangifte opstelt.
Definitief emigreren naar Australië
Wie eerst woningen wil bezichtigen in Australië, heeft een zakelijk of toeristenvisum nodig, het eVisitor visum Australië of het ETA Australië. Beide visums zijn een jaar geldig en in dat jaar mag iemand maximaal drie maanden aaneengesloten in Australië verblijven. Dat is lang genoeg om een Australische droomwoning te vinden. Wie zijn droomwoning vindt en zich permanent in Australië wil vestigen, moet een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Grofweg zijn er drie soorten permanente verblijfsvergunningen:
1. Family-stream permanent residence visas. Dit visum is geschikt voor:
Partners, kinderen, ouders of naaste familieleden van een Australisch burger, permanente inwoner van Australië of een in aanmerking komende Nieuw-Zeelandse staatsburger;
Kinderen die buiten Australië worden geadopteerd of bezig zijn geadopteerd te worden;
Verzorgers die naar Australië moeten verhuizen om langdurige zorg te verlenen aan een erkend familielid.
2. Work-stream permanent residence visas
Dit soort visums zijn bestemd voor werknemers die door een Australisch bedrijf worden gesponsord om in Australië te werken, of die vaardigheden hebben die Australië nodig heeft.
3. Business or investment-stream permanent residence visas
Het is belangrijk om de tijd te nemen om uit te zoeken welk visum het beste past. Vraag tijdig een permanente verblijfsvergunning aan, omdat de aanvraagprocedure wat tijd in beslag kan nemen. Houd ook rekening met de kosten, want – afhankelijk van het soort visum – kan dit aardig oplopen.
Bron: Huis kopen in Australië? Hier moet je op letten | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel