Het aantal transacties van bestaande koopwoningen is voor het eerst in maanden weer gestegen. In oktober verwisselden 6% meer woningen van eigenaar dan in dezelfde maand vorig jaar. De gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning was €424.521.
Het Kadaster registreerde afgelopen maand in totaal 15.705 woningtransacties. In de eerste tien maanden van 2023 was nog sprake van een daling van het aantal transacties met 6% ten opzichte van van 2022. Ook over september meldde het Kadaster minder transacties.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Ook in oktober is sprake van iets hogere woningprijzen, waarmee de prijsdaling van woningen opnieuw afvlakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen lagen in oktober 0,7% hoger vergeleken met de maand september. Ten opzichte van oktober vorig jaar liggen de prijzen van bestaande koopwoningen nog wel steeds gemiddeld 2,3% lager.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Steeds meer dure woonwijken
Intussen zijn er voor huishoudens met een middeninkomen steeds minder woningen die binnen hun financiële bereik liggen. Inmiddels zijn 185 woonwijken in Nederland voor deze huishoudens onbetaalbaar geworden, berekenden Follow The Money en RTL.
De onderzoekers bekeken de WOZ-waarden van woningen in 2016 en 2022. Ze namen als uitgangspunt voor de betaalbaarheid een gezin met een modaal inkomen (gezamenlijk €64.000 per jaar), dat geen overwaarde of eigen vermogen heeft.
In 2016 waren er voor deze groep bijna 2,4 miljoen huizen van minimaal 80 vierkante meter beschikbaar. In 2022 is dat gedaald naar 1,7 miljoen huizen, blijkt uit het onderzoek.
Op twee kaartjes is te zien dat het gebied waarin voor deze groep te dure woningen staan, in de afgelopen jaren steeds verder groeit.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
De situatie in 2016 (bron: RTL/Follow the Money)
Hierboven is de situatie in 2016 te zien, waarbij vooral regio’s rond Amsterdam en Utrecht, en delen van Brabant (rond Eindhoven en Tilburg) rood kleuren. Het percentage woningen dat binnen het bereik ligt van middeninkomens, ligt in de felrode gebieden tussen 0 en 10%.
De situatie in 2022 (bron: RTL/Follow the Money)
Op het tweede kaartje is te zien dat in 2022 de grenzen van het rode gebied steeds verder zijn opgeschoven. Zo is in Apeldoorn het aantal betaalbare woningen met de helft gedaald naar ruim 13.000 woningen. In Alkmaar daalde het aanbod ruim 60% naar 7.352. In het zuiden neemt de krapte ook toe: in Den Bosch zijn 45% minder huizen betaalbaar voor de middeninkomens (8.674), in Breda 37% minder (13.421).
Ook forenzenwijken onbetaalbaar
In totaal is het aantal woningen dat voor de middengroep onbereikbaar is geworden, dus ruim verdubbeld. Dat in de stadscentra de hogere inkomens dominant zijn was al langer het geval, maar inmiddels zijn ook forenzenwijken die juist gebouwd zijn voor huishoudens met een middeninkomens, voor de doelgroep onbetaalbaar geworden. Het gaat dan om wijken als Leidsche Rijn bij Utrecht en Holland Park bij Diemen.
Bron: Meer woningen verkocht in oktober | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel