De meeste 55-plussers verhuizen het liefst naar een rij- of hoekwoning en niet naar een appartementencomplex. Dit meldt WoningBouwersNL op basis van onderzoek onder 3.500 senioren. De ondervraagde 55-plussers waardeerden het appartementencomplex met het rapportcijfer 4,9.
Volgens WoningBouwersNL is het het grootste onderzoek naar woonwensen van senioren dat tot nu toe in Nederland is uitgevoerd. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureaus RIGO en Xitres onder 3.500 respondenten. De uitkomsten staan haaks op het beleid dat in de meeste gemeenten gevoerd wordt, namelijk dat voor senioren vooral binnenstedelijke, grootschalige appartementencomplexen worden gebouwd.
De optimale woning heeft de volgende kenmerken:
Rij- of hoekwoning
Grote tuin of balkon
Gezamenlijke ontmoetingsruimte aanwezig
Binnen 5 minuten reisafstand van voorzieningen
Veel contact met medebewoners
Hoe meer oppervlakte, des te hoger het rapportcijfer, maar met afnemende meeropbrengst
Hoe lager de prijs, des te hoger het cijfer
Artikel gaat verder onder de afbeelding
‘Ouderen niet erg verhuisgeneigd’
In Nederland wonen ruim 3,7 miljoen 55-plushuishoudens (47% van alle huishoudens), waarvan ruim een miljoen (13%) een 75-plushuishouden is. Deze aantallen nemen de komende jaren verder toe. “Ouderen zijn in de regel echter niet erg verhuisgeneigd”, aldus Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker van WoningBouwersNL. “Door echter een product te ontwikkelen dat voldoet aan de woonwensen van deze groep, vergroot hun bereidheid om te verhuizen.”
WoningBouwersNL vroeg RIGO om in samenwerking met Xitres aan 55-plussers een aantal fictieve nieuwbouwplannen voor te leggen en deze te beoordelen met een rapportcijfer. Daarnaast kregen ze de vraag of ze hiernaartoe zouden willen verhuizen. De plannen (woonbeelden) varieerden steeds willekeurig in kenmerken om hiervan het effect te kunnen meten.
Bekijk: Masterclass tijdens Hypovak over woonbehoeftes 55-plussers
Traditionele woonwijk het geliefst
“Het opvallendste resultaat is dat juist de ‘traditionele’ woonwijk het vaakst wordt genoemd als gewenst woonmilieu”, stelt Van Loon op basis van het onderzoek. “De overgrote meerderheid van de ondervraagde senioren wenst naast een woon-, slaap- en badkamer nog een (ca. 40%) of twee (ook ca. 40%) extra kamers. Anders gezegd: drie- en vierkamerwoningen hebben de voorkeur. Die extra kamer(s) zijn dan vooral bedoeld als logeerkamer, studeerkamer of opbergruimte.”
De meeste respondenten (ruim 70%) hebben geen behoefte aan extra services; ze zijn althans niet bereid daarvoor te betalen. De kleine 30% die dat wel zou willen, denkt dan vooral aan en schoonmaakservice, tuinonderhoud en een conciërge. Meer dan 90% van de respondenten vindt dat zijn toekomstige woning nu al geschikt moet zijn voor als ze later minder mobiel worden (33%), of dat de woning in de woning geschikt te maken moet zijn (60%). De meeste respondenten willen bovendien kunnen parkeren op de eigen oprit of op een gezamenlijk privéterrein. Dat is duidelijk veel gewilder dan parkeren op straat. Er is relatief weinig animo voor deelmobiliteit of autovrije zones.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Bron: WoningBouwersNL
Groot appartementencomplex? Liever niet
Van Loon: “Bij het populairste ontwerp gaf een kleine 60% van de respondenten aan hier binnen twee jaar naartoe te willen verhuizen. Maar dan moet alles kloppen. Als het product niet volledig en in alle opzichten aan de woonwensen voldoet, daalt dit percentage drastisch. Bij het woonbeeld met het laagste rapportcijfer gaf slechts een magere 13% van de respondenten aan nog te willen verhuizen.”
Van de voorgelegde woningtypen worden grootschalig appartementencomplexen van 30 of meer woningen het slechtst gewaardeerd. In vergelijking met 2-onder-1-kappers en kleinschalige appartementencomplexen, scoort dit woontype maar liefst 0,7 punten lager. Rij- of hoekwoningen zijn duidelijk het populairst, met meer dan een vol rapportpunt verschil.
Download het volledige rapport
Bron: Meerderheid 55-plussers verhuist het liefst naar een rij- of hoekwoning | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel