Huizenprijzen zijn in Nederland in de afgelopen tien jaar harder gestegen dan die in Duitsland en België. Nederlandse huizenkopers zijn 48% meer gaan betalen, terwijl de stijging in Duitsland ruim 14% was en in België bijna 7%. Dat blijkt uit een vergelijking van Europese woningmarkten door ABN Amro.
De onderzoekers geven geen verklaring waarom de huizenprijzen in België en Duitsland minder hard zijn gestegen dan in Nederland. Wel geven ze aan dat huizen in Nederland nog relatief betaalbaar zijn ten opzichte van de meeste andere EU-landen.
Nederland staat namelijk op plek 7 van de 27 EU-landen als het gaat om de stijging van woningprijzen in de afgelopen tien jaar. De top-3 bestaat uit Portugal (85% duurdere woningen), Hongarije (+80%) en Litouwen (+56%). Gemiddeld is de stijging van huizenprijzen in de EU 32%. In enkele EU-landen zijn de huizenprijzen gedaald, zoals in Finland en Italië.
Overal in de EU hebben woningzoekenden het moeilijk. De woningmarkten in de EU hebben dan ook veel overeenkomsten. Weliswaar verschillen de lidstaten in woonbeleid, geschiedenis en geografische ligging, maar ze voeren hetzelfde monetaire beleid. Ook zijn er open grenzen, waardoor inwoners kunnen verhuizen naar andere EU-landen. Daarnaast moeten de lidstaten allemaal aan dezelfde bouwvoorschriften voldoen.
Hogere huizenprijzen door gestegen inkomens
De huizenprijzen stijgen vooral als gevolg van hogere inkomens. Vooral bij lidstaten in Oost-Europa was na toetreding tot de EU een flinke groei te zien. De inkomens zijn dan ook het hardst gestegen in landen als Litouwen, Roemenië en Bulgarije. Nederland komt op een veertiende plaats. Bevolkingsgroei blijkt weinig invloed te hebben op de huizenprijzen.
De lage rente speelt ook een rol. In Nederland is het voordeel van een lage rente groter, omdat mensen hier vaak een groter deel van de woningprijs kunnen lenen dan in andere landen. Tegelijk kan dit de prijs opdrijven, omdat de drempel om te kopen laag is.
Stijgende huizenprijzen hebben hier redelijk gelijke tred gehouden met inkomensstijgingen, waardoor in Nederland de betaalbaarheid van woningen door de jaren heen ongeveer gelijk is gebleven.
Nederland ook middenmoter in nieuwbouw
Qua nieuwbouw valt Nederland ook in de Europese middenmoot. In Nederland is in 2022 0,9% van de hele woningvoorraad in nieuwbouwhuizen opgeleverd, wat overeenkomt met het gemiddelde in de EU. In Luxemburg, Polen en Oostenrijk zijn de meeste nieuwbouwhuizen opgeleverd.
Lees hier de volledige ABN Amro Woningmarktmonitor
Bron: Nederlandse huizenprijzen stegen harder dan Duitse en Belgische | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel