Straatje erbij bouwen, woning splitsen, en een student in huis nemen. Een peiling onder de Nederlandse bevolking laat zien dat er genoeg bereidheid bestaat voor acties om het woningtekort terug te dringen.
Welke afspraken moeten in de kabinetsformatie worden gemaakt om het tekort aan 390.000 woningen terug te dringen? Dat was de hamvraag in een onderzoek van hypotheekverstrekker BLG Wonen, uitgevoerd door DVJ Insights onder 523 Nederlanders, na de verkiezingen van 22 november.
‘Niet meer afhankelijk van nieuwbouw’
De antwoorden variëren van een straatje erbij, tot het juridisch eenvoudiger te maken om woningen te delen, dan wel te splitsen. BLG rekent voor: de eerste optie, het straatje erbij, kan landelijk gezien 220.000 extra woningen opleveren. De laatste suggestie, woningsplitsing, is in potentie goed voor een half miljoen nieuwe woningen.
Als het dan ook nog makkelijker wordt gemaakt om bijvoorbeeld een student in huis te nemen of een extra huis op een groot perceel te bewonen, komen we nog sneller aan meer woonruimte, aldus Georgette Lageman, expert woontoegankelijkheid van BLG Wonen. “Hierdoor zijn we niet alleen meer afhankelijk van de productie van nieuwbouwwoningen om de woontoegankelijkheid te vergroten.” Helaas wil dan weer niet iedereen een rij nieuwe bewoners om de hoek erbij. “Dus dat zal wel goed moeten worden afgestemd.”
Tekst loopt door onder de afbeelding
© BLG Wonen
Senioren
Verder zegt driekwart van de senioren (66+) eerder door te willen stromen naar een kleinere woning als er meer betaalbare woningen voor ouderen beschikbaar zouden komen. Het kabinetsstreven is nu om tot 2030 minstens 290.000 woningen te bouwen die geschikt zijn voor ouderen.
Een ander voorstel om de woningmarkt vlot te trekken komt van Home Finance: financieel adviseur Jos Koets pleit ervoor om ouderen ‘ongestraft’ te laten samenwonen, in plaats van ze met een derde te korten op hun AOW-uitkering wanneer ze bij elkaar intrekken.
‘Samen is fijner dan alleen’
Koets rekent voor: van de 18 miljoen mensen is nu bijna 20% AOW-gerechtigd. De komende jaren is de verwachting dat dit aantal nog met minimaal 30% toeneemt. De levensverwachting van 65-jarigen zal 20,89 jaar zijn in 2029, verwacht het CBS.
“Bovenstaande cijfers zeggen voldoende. Het wordt echt tijd om eens goed naar deze grote groep mensen te kijken”, aldus Koets. Zijn voorstel: samen is fijner dan alleen. Laat de twee ouderen (partners, maar ook vrienden of vriendinnen) naar een leuk betaalbaar appartement verhuizen waar ze alles hebben om lekker te kunnen genieten van het leven. Hun achtergebleven woningen kunnen dan naar jonge gezinnen.
Bron: Peiling onder bevolking toont potentieel om woningmarkt in beweging te krijgen | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel