De bestaande woningvoorraad beter benutten kan helpen om het woningtekort op te lossen, zeggen drie economen die zijn verbonden aan de Universiteit Maastricht. Zij vinden dat de overheid hiervoor belemmeringen moet wegnemen om te gaan samenwonen of een deel van een huis te (onder)verhuren.
Hoewel de regering stevig inzet op bouwen, is er volgend jaar in Nederland naar schatting een tekort van 415.000 woningen. Het gaat daarbij om 5% van de huishoudens. “Met andere woorden: als het zou lukken om 5% van de huidige huishoudens samen te voegen, is het woningtekort geheel opgelost”, zeggen economen Piet Eichholtz, Line Kattenberg en Nils Kok van de Universiteit Maastricht.
Zij vertellen in het economenblad ESB dat de woningnood ‘voor een flink deel’ is op te lossen door de woningvoorraad beter te benutten, schrijft het FD.
AOW: samenwonen minder aantrekkelijk
De bestaande overheidsmaatregelen gaan echter een efficiënter gebruik van de woningvoorraad tegen, zeggen de drie economen. Een belangrijk knelpunt is bijvoorbeeld de AOW. Als een pensioengerechtigde gaat samenwonen, gaat diens uitkering omlaag. AOW’ers die gaan samenwonen, verliezen op die manier 32% van de AOW-uitkering. Samenwonen kan daardoor duurder uitpakken dan de extra lasten van het bewonen van twee huizen.
Nederland telt een miljoen alleenstaande AOW’ers. Als de overheid voor hen samenwonen financieel aantrekkelijker maakt, kan dat tot een groter aanbod aan woningen leiden, aldus Eichholtz, Kattenberg en Kok.
Bijstandsgerechtigden met kinderen
Ook maatregelen rond de bijstand belemmeren een goede verdeling van de woningvoorraad. Wie in de bijstand zit en thuiswonende kinderen heeft, ziet de uitkering dalen zodra een kind 21 jaar is.
Op zich is het logisch om de woonlasten te delen met werkende kinderen, zeggen de economen. Maar als kinderen door die financiële prikkel eerder besluiten zelf woonruimte te gaan zoeken, leidt dit tot een vergroting van de woningnood.
Onderverhuur tegen woningtekort
Daarnaast zijn onderverhuren of een deel van een woning verhuren vaak niet mogelijk, terwijl dit wel kansen biedt. Verhuurders verbieden dit vaak in het huurcontract. Mag het wel, dan geldt er een kamerverhuurvrijstelling tot €5.711. Wie daarboven komt, moet belasting betalen over de huuropbrengst.
Ouderen hebben meer ruimte
Gevolg van deze ‘institutionele prikkels’ is dat veel ouderen alleen in een groot huis wonen, waar zij eerst met een heel gezin woonden. Er is een lineair verband tussen leeftijd en woonruimte, dat vooral in de koop- en vrije huursector zichtbaar is. Mensen ouder dan 67 jaar hebben gemiddeld 20 vierkante meter meer leefruimte dan mensen die tussen de 25 en 35 jaar oud zijn.
Bron: ‘Samenwonen en onderverhuur makkelijker maken tegen woningtekort’ | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel