Voor iedereen die van plan is om een huis te kopen, is het belangrijk om alle financiën goed in kaart te brengen. We zetten alles op een rij.
Partnercontent
De afgelopen jaren zijn de prijzen van koopwoningen flink gestegen. Dit kan het lastiger maken om een woning te kopen, maar het is niet onmogelijk. Voor iedereen die van plan is om een huis te kopen, is het belangrijk om alle financiën goed in kaart te brengen. Van de hypotheek en hypotheekrente tot de extra kosten zoals notariskosten en verhuiskosten. Ook na de aankoop van een huis moet rekening gehouden worden met vaste en variabele maandlasten, belastingteruggave en onverwachte kosten. We zetten alles overzichtelijk op een rij.
Alle financiën op een rij:
Naast de hypotheek en hypotheekrente, zijn er nog andere kosten verbonden aan het kopen van een huis.
Eenmalige kosten rondom de koop
Notariskosten: Kosten voor de notaris die de eigendomsoverdracht en hypotheekakte regelt.
Taxatiekosten: Kosten voor het taxeren van de woning bij de hypotheekaanvraag.
Bouwkundige keuring: Indien van toepassing bij de aankoop van een oudere woning.
Kosten voor de hypotheekadviseur: Eventuele advieskosten voor het vinden van de beste hypotheek.
Makelaarskosten: Eventuele kosten voor de makelaar bij de aankoop van de woning, vaak een percentage van de aankoopprijs.
Rente en renteaftrekken
Rentestand: De rente die je betaalt op je hypotheek heeft een grote invloed op de maandlasten. Houd de renteontwikkeling goed in de gaten.
Hypotheekrenteaftrek: Mogelijkheid om de rente van je hypotheek af te trekken van het belastbaar inkomen, wat de hypotheek maandlasten kan verlagen.
Overdrachtsbelasting en andere belastingen
Overdrachtsbelasting: Een percentage van de aankoopprijs van het huis dat betaald moet worden aan de Belastingdienst. Bij de aankoop van een eerste woning is dit 2%, bij andere woningen 6%.
Belastingvoordelen voor huiseigenaren: Mogelijke teruggave van de Belastingdienst, bijvoorbeeld via het Eigenwoningforfait of belastingaftrekken voor onderhoudskosten.
Verhuiskosten
Verhuisbedrijf of verhuiskosten: Kosten voor het inschakelen van een verhuisbedrijf of het huren van een verhuiswagen.
Verzekeringen: Aansprakelijkheidsverzekering voor de verhuizing en eventueel een inboedelverzekering voor de nieuwe woning.
Nieuwe meubels en inrichting: Aanschaf van nieuwe meubels of het renoveren van de woning. Dit kan een flinke kostenpost zijn als je bijvoorbeeld alles nieuw wilt inrichten.
Onvoorziene kosten
Onderhoudskosten: Onverwachte kosten voor het onderhoud van het huis, zoals reparaties aan de cv-ketel of dak.
Vaste kosten
Dit zijn kosten die elke maand of jaarlijks terugkeren en die moeilijk te beïnvloeden zijn. Ze blijven doorgaans gelijk of veranderen alleen als de persoonlijke situatie verandert (bijvoorbeeld je verhuist of je hypotheek aanpast).
Hypotheeklasten
Onroerendezaakbelasting (OZB): Gemeentelijke belasting die jaarlijks betaalt wordt op basis van de waarde van de woning.
Waterschapsbelasting: Belasting voor het beheer van waterwegen en dijken, ook jaarlijks.
Verzekeringen: Bijvoorbeeld opstalverzekering (voor schade aan de woning) en inboedelverzekering (voor schade aan bezittingen).
Vaste energiekosten: Gas, water, elektriciteit, al dan niet op basis van een vast contract.
Internet en tv-abonnement
Variabele kosten
Dit zijn kosten die per maand kunnen fluctueren, afhankelijk van gebruik en keuze. Deze kosten zijn wel te beïnvloeden door bijvoorbeeld minder energie te verbruiken of goedkopere keuzes te maken.
Energieverbruik: Kosten voor gas en elektriciteit kunnen variëren afhankelijk van het verbruik.
Waterverbruik: De kosten voor watergebruik kunnen fluctueren afhankelijk van het aantal bewoners en waterverbruik.
Boodschappen
Woonlasten voor onderhoud: Kosten voor klein onderhoud aan de woning, zoals schilderen, tuinonderhoud of het vervangen van filters in apparatuur.
Verzekeringen (variabel): Sommige verzekeringen (zoals een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering) kunnen per jaar verschillen.
Vervoerskosten: Brandstof, openbaar vervoer, parkeerabonnementen en andere reiskosten.
Hobby’s en vrije tijd: Uitgaven voor sport, uitjes, abonnementen op streamingdiensten of lidmaatschappen.
Bron: Huis kopen? Alle financiën op een rij | Vastgoedactueel
Bekijk het gehele artikel